VBO ontwikkelt nieuw ABC-taxatiemodel

0

Brancheorganisatie VBO neemt het initiatief om een nieuw model te ontwikkelen om woningen te taxeren. Het betreft een uitbreiding van het huidige taxatiemodel – dat alleen naar de waarde van het onroerend goed kijkt – met de bouwkundige kwaliteit en energetische aspecten van de woning.

Automatische (model)waarderingen zijn in opkomst, maar zeggen volgens VBO te weinig over de waarde van een individuele woning en houden volgens de brancheorganisatie geen rekening met de bouwkundige staat en energetische prestatie.  Het nieuwe zogenaamde ABC-model moet de taxatiekwaliteit verhogen en beter laten aansluiten op onder meer de verduurzamingsopgave. Uiterlijk op 1 januari 2021 moeten taxateurs met dit ABC-model kunnen werken.

Het ABC-model

Het model bestaat uit drie onderdelen: (A) de waardering, vergelijkbaar met de huidige waardebepaling die nodig is voor een hypotheek; (B) de bouwkundige staat, waarmee de hypotheekverstrekker een beter beeld heeft van de staat van de woning en eventuele herstelkosten; (C) de energetische prestatie, die inzicht geeft in het benodigde energieverbruik en in de kosten en besparingen bij het verduurzamen van de woning.

Kwaliteitsimpuls

Hans van der Ploeg, directeur VBO: “De functie van het taxatierapport wordt hierdoor breder. Dat is essentieel omdat de woningmarkt voortdurend verandert. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, maar ook aan problemen met de fundering van woningen en woningen met asbest. Met het ABC-model doen wij recht aan deze ontwikkelingen.”

Zo krijgt de consument met het ABC-model een betere taxatie en inzicht in bijkomende kosten voor verduurzaming of herstel van achterstallig onderhoud en/of bouwkundige gebreken. Voor overheden, die een belangrijke rol in de verduurzaming hebben, en voor financiers is dit model eveneens positief. Door beter passende financiering draagt het bij aan de financiële stabiliteit van Nederland. We merken dan ook veel enthousiasme bij andere partijen in de sector.”

Opleiden

Als het ABC-model per 2021 in gebruik wordt genomen, dan hebben opleidingsinstituten tot uiterlijk 1 juni 2020 de tijd om taxateurs bij te scholen en de examens en assessments in te richten. VBO roept het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) op om na de bijscholing alleen die taxateurs in het register te houden die geslaagd zijn voor het examen en assessment. “Hiermee weten we zeker dat alle taxateurs in het NRVT beschikken over dezelfde kennis en kunde”, aldus Van der Ploeg.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.