VBO: modelmatig taxeren ‘onverantwoord’

0

Louter modelmatig taxeren bij hypotheekverstrekking is volgens VBO Makelaar onverantwoord. Het kan grote problemen opleveren voor zowel consumenten als banken, waarschuwt VBO.

In april werd bekend dat minister Dijsselbloem modeltaxatie wil toestaan bij een hypotheeksom tot 80% van de woningwaarde. Kamerleden hadden hem gevraagd om dat via een algemene maatregel van bestuur (AmvB) te regelen. Deze week besloot Dijsselbloem die LTV-ratio te verhogen naar 90%, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van een modelmatige waardering.

Volgens VBO Makelaar druist deze AmvB in tegen de strikte vereisten van dwingende Europese wetgeving, zoals de Mortgage Credit Directive (MCD). “Met deze AmvB is de kans te groot dat de hypothecaire lening die aan de consument wordt verstrekt, niet aansluit op de werkelijke waarde van de woning”, zegt VBO-directeur Hans van der Ploeg. “Niet voor niets wordt een modelmatige waardering voor NHG niet geaccepteerd.”

Te snel door de bocht

Volgens Van der Ploeg valt het te loven dat de Tweede Kamer en de minister de consument niet onnodig op kosten willen jagen. “Maar hier wordt niet naar de lange termijn gekeken, men wil hier te snel door de bocht. De consument wordt op deze manier niet beschermd tegen onverantwoorde uitgaven en kan door deze onvoldoende uitgedachte AmvB onnodig ‘onder water’ komen te staan.”

VBO wijst erop dat instellingen als Tegova, RICS en IVSC het gebruik van modelmatig waarderen zonder menselijk nazien of woninginspectie afwijzen. Bovendien wordt het op Europees niveau ingekaderd en is het niet in overeenstemming met de niet-bindende voorschriften van de Europese Bankautoriteit en Financial Stability Board.

“De voorgestelde LTV-grens van 90% is simpelweg te hoog”, vindt Van der Ploeg. “Banken kunnen alleen daadwerkelijk via een taxatie een goede inschatting maken van de risico’s verbonden aan hypotheekverstrekking. Alleen in evidente gevallen zoals een beperkte verbouwing zou modelmatig waarderen een optie zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.