VBO en Eerlijk Bieden starten transparanter koopproces

0

VBO en Eerlijk Bieden, software en keurmerk voor makelaars, zijn een samenwerking aangegaan om het koopproces voor de consument transparanter en eerlijker te maken. De software van Eerlijk Bieden wordt aangeboden in het CRM-systeem Kolibri waar VBO-leden gebruik van maken. De pilot, waaraan alle 1.250 VBO-leden kunnen deelnemen, gaat halverwege september van start.

Hans van der Ploeg (foto), directeur VBO: “De huizenmarkt is krap en breekt record na record. In veel plaatsen in Nederland is overbieden eerder regel dan uitzondering. Consumenten tasten vaak in het duister als zij een bod hebben gedaan op een woning en makelaars worden regelmatig beschuldigd van ‘vriendjespolitiek’. Wij streven ernaar het biedproces transparanter te maken en bieden consumenten via bij ons aangesloten makelaars de mogelijkheid om een online biedformulier in te vullen.”

Biedingsdeadline

Na het verstrijken van de biedingsdeadline worden er geen nieuwe biedingen meer geaccepteerd en krijgen zowel de makelaar als de verkoper een overzicht van alle kandidaten waaruit een koper aangewezen kan worden. Vervolgens krijgt iedereen die een bod heeft gedaan tegelijkertijd een bericht, zodat direct duidelijk is of er een bieding wel of niet werd geaccepteerd. Nadat het contract getekend is, komen eventueel ook alle biedingen bij de kandidaten terecht, zodat zij een beter inzicht hebben in het biedproces in zijn geheel en dit kunnen gebruiken bij een mogelijk volgend bod.

Onafhankelijke partij

Van der Ploeg: “Een voordeel van dit systeem is dat het wordt beheerd door een onafhankelijke partij, waardoor het echt een keurmerk is naar de consument. Eerlijk Bieden voert audits uit van transacties die door het systeem gaan. Tijdens zo’n audit wordt gekeken of een transactie wel klopt met wat uiteindelijk in het Kadaster is vermeld. Dan kun je er dus van op aan dat het koopproces eerlijk en transparant verloopt. Is er toch een geschil, dan kunnen de verkooplogs bekeken worden door de tuchtcommissie die dan direct kan beoordelen of een makelaar heeft voldaan aan de verplichtingen.”

Extra voordelen

Lourens Pel van Eerlijk Bieden: “Voor de makelaar heeft het extra voordelen. Het volledige proces van gesloten bieden kan op deze manier worden geautomatiseerd. Daarnaast biedt het extra inzichten. Als je woningen moet prijzen naar wat er gebeurt in de rest van de straat, is het handig als je kunt zien wat alle biedingen zijn en niet alleen de koopprijs als uitgangspunt hoeft te nemen. Zo ontstaat er een veel reëler beeld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.