Variabele en kortlopende hypotheekrente steeds populairder

0

Nederlandse huishoudens sluiten steeds vaker een hypotheek af met een variabele rente of met een rentevaste periode van maximaal één jaar, blijkt uit cijfers van DNB. Hypotheken met een rentevaste periode langer dan tien jaar, jarenlang populair vanwege de lage rentestanden, raken juist minder in trek.

In september van dit jaar werd door banken voor ruim 1 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt (exclusief heronderhandelingen) met een variabele rente of een rentevaste periode van maximaal één jaar, een stijging van 7% ten opzichte van voorgaande maand. Ten opzichte van januari bedroeg de stijging 47%. Binnen de rentevaste perioden zoals DNB deze categoriseert, is dit de sterkste procentuele toename in de totale waarde van nieuw verstrekte hypotheekleningen.

Daling

Wel is het totaalbedrag aan door banken verstrekte nieuwe hypotheken (alle rentevaste perioden) sinds de start van dit jaar met 16% gedaald, van 6,8 miljard euro in januari naar 5,7 miljard per maand in september. Jaar op jaar bedroeg de daling 12% (6,5 miljard euro in september 2021).Vooral het totale verstrekte hypotheekbedrag voor leningen met een rentevaste periode van langer dan tien jaar is fors gedaald: van 4 miljard euro in januari naar 2,4 miljard in september (-41%).

Stijgende hypotheekrente

Sinds begin 2022 stijgt de hypotheekrente snel, na een jarenlange daling. Door de zeer lage rente van de voorbije jaren was het voor huizenkopers aantrekkelijk om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Zo verzekerden zij zich van jarenlange lage rentelasten, ook als de rente weer zou stijgen. Nu de rente snel omhooggaat, leggen nieuwe huizenkopers de rente voor een kortere periode vast, in de regel ook tegen een lager rentetarief dan bij een lange rentevaste periode.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.