Vanaf morgen nieuwe NHG Voorwaarden en Normen  

0

Morgen wijzigen er weer een aantal zaken voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo wordt onder meer het gebruik van brondata toegestaan en accepteert NHG ook desktoptaxaties. Door het gebruik van brondata hoopt NHG de aanvraag voor consumenten eenvoudiger en overzichtelijker te maken.

Steeds meer geldverstrekkers en adviseurs werken met brondata. Om het hypotheekproces eenvoudiger en overzichtelijker te maken, staat NHG vanaf morgen het gebruik van brondata toe. Door deze toevoeging aan de Voorwaarden en Normen wil NHG het gebruik van brondata en innovatie in de hypotheekketen verder stimuleren. De te gebruiken brondata moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, waarbij het uitgangspunt is dat de geldverstrekker zoveel mogelijk ruimte krijgt om zelf te bepalen met welke consumentendata-leverancier(s) zij wil samenwerken. Per geldverstrekker kunnen de mogelijkheden dus verschillen.

Desktoptaxatie

NHG accepteert naast reguliere taxaties, waarbij de taxateur de woning bezoekt en inspecteert, vanaf 1 juli ook de desktoptaxaties. Met de desktoptaxatie beoordeelt en evalueert de taxateur een modelwaarde aan de hand van een statistisch model en data over de woningmarkt. Hiermee wordt de consument een sneller en goedkoper alternatief geboden voor het bestaande taxatierapport. Voor alle toegestane desktoptaxatie producten geldt dat NHG deze accepteert tot maximaal 90% Loan To Value. Het is nu nog niet mogelijk kwaliteitsverbetering en energiebesparende voorzieningen mee te financieren op basis van een desktoptaxatie. NHG streeft ernaar dat dit per 1 januari 2022 wel mogelijk is.

Aanvragen toepassing hardheidsclausule

De hardheidsclausule kan worden gebruikt om in uitzonderlijke situaties af te mogen wijken van de Voorwaarden en Normen. Per 1 juli 2021 kunnen alleen adviseurs en geldverstrekkers een verzoek tot het toepassen van de hardheidsclausule indienen via een vast format. Dit format kan alleen worden ingevuld via www.nhg.nl.

Vervallen hypotheekrenteaftrek

Sinds de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 heeft een consument nog maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2031 kunnen consumenten hierdoor te maken krijgen met het vervallen van de hypotheekrenteaftrek. Door de toetsing van betaalbaarheid van de hypotheeklasten binnen 10 jaar, heeft deze maatregel al per 1 januari 2021 impact op nieuwe hypotheekaanvragen. Het vervallen van de hypotheekrenteaftrek moet in die gevallen meegenomen worden bij het bepalen van de financieringslast. In deze specifieke klantsituatie staat NHG nu ook een niet-fiscaal (box 3) leningdeel zonder annuïteitenaflossing toe. Daardoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een aflossingsvrij leningdeel ongewijzigd voort te zetten als de hypotheekrenteaftrek vervalt.

NHG accepteert Calcasa Desktop Taxatie

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.