Van sneeuw- naar stormschade

0

De eerste lentestorm die gisteren met windstoten tot boven de 100 kilometer per uur over Nederland raasde, heeft naar schatting zeker voor 30 miljoen euro schade aangericht. Vorige maand leverde de sneeuwval en ijzel ook al voor tientallen miljoenen aan verzekerde schadeclaims op.

De recente stormschade is vooral ontstaan aan opstal, inboedel en voertuigen van particulieren en bedrijven, blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars. Schade aan land- en tuinbouw en overheidseigendommen zit niet verwerkt in deze eerste raming, maar zullen naar verwachting het totaalbedrag nog verder doen oplopen.

Ook dit weekend stormachtig

De ‘lentestorm’ van 11 maart is de eerste grote storm van dit jaar. Maar ook dit weekend kan het er nog behoorlijk stormachtig aan toe gaan, waarschuwt het Verbond.  “Volgens het KNMI kunnen er zaterdag overdag zware windstoten voorkomen van circa 80 km/uur. Bij buien zijn er windstoten mogelijk tot 90 km/uur, in de kustgebieden tot 100 km/uur. Kijk op onze webpagina ‘Preventietips extreem weer’ wat je kan doen om zoveel mogelijk schade door noodweer te voorkomen.”

Meer schade door klimaatverandering

Storm Ciara zorgde in juli 2020 voor naar schatting 80 miljoen euro’s schade, de januaristorm van 2018 leidde tot circa 401 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen. Volgens het Verbond zal de schade door klimaatverandering in Nederland gemiddeld toenemen met 250 miljoen op jaarbasis.

Forse sneeuwschade glastuinbouw

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.