Van keuzevrijheid naar pensioenvrijheid

0

“Pensioenen zijn saai. Pensioenen zijn complex.” Dat hoor ik vaak. Zowel verzekeraars als intermediairs zouden onszelf – in het belang van de klant – de vraag moeten stellen: wat kunnen wij doen om pensioen leuk en gemakkelijk te maken? En hoe kunnen we dat inpassen in het nieuwe stelsel, om draagvlak te creëren?

Klanten houden van overzicht, van eenvoud, van heldere opties om onderweg bij te sturen.

Auteur: Ria Blok-Leenheer, Salesmanager Zwitserleven

Op verschillende plekken in onze samenleving wordt in 2018 nagedacht over een nieuw pensioenstelsel. Door de sociale partners; werkgevers en werknemers, door politieke partijen, door pensioenfondsen, door verzekeraars. Maar ook door u, lezer. De wensen en belangen van al deze partijen liggen niet allemaal op een lijn. Eén onderdeel moet in deze ontwerpfase leidend zijn: de deelnemer inzicht en keuzes bieden.

Realtime inzicht

Bij Zwitserleven zijn we daarmee gestart. Samen met deelnemers, werkgevers en adviseurs werken wij aan een digitale tool die realtime inzicht biedt aan deelnemers; wat bouw ik op, is dat voor mij voldoende en wat kan of wil ik daar aan veranderen. Klanten houden van overzicht, van eenvoud, van heldere opties om onderweg bij te sturen. Want dat veel consumenten moeten bijsturen is duidelijk: we zijn via eindloon naar middelloon overgegaan, de garanties door de werkgevers zijn weggevallen, de ruimte voor indexaties is verdampt en er wordt zelfs gekort op ingegane en uitgestelde pensioenaanspraken.

Stip op de horizon

De reis in de tool begint voor de deelnemer bij het vaststellen van het reisdoel: de ambitie. De deelnemer geeft in de tool aan welke pensioenuitkering hij wenst vanaf welke datum. Daarvoor brengen wij de relevante financiële informatie voor de deelnemer bij elkaar (pensioenregister, Belastingdienst). We benchmarken deze informatie (Nibud/big data: mensen zoals u…). Deze geeft naast de ambitie ook een minimale en een maximale te verwachten uitkomst.

Ligt het minimum te laag, dan heeft de deelnemer knoppen om aan te draaien en een adviseur om alles door te nemen. In deze situatie heeft de deelnemer inzicht in de eigen situatie en de vrijheid om iets te kiezen. En bij Zwitserleven wordt het geld nog eens verantwoord belegd. Bij de ontwikkeling van dergelijke portals en modellen kunnen en moeten verzekeraars en de advieswereld samenwerken. Naar die versterking van de relatie kijk ik uit in 2018.

Kennissessie InFinance Day

Op InFinance Day delen Peter Ronteltap en Ria Blok-Leenheer deze visie in de kennissessie ‘Defined Ambition – van beschikbare premie naar gewenst inkomen’ van Zwitserleven Life Corporate.

Schrijf u hier in om gratis deel te nemen aan deze InFinance Day Kennissessie van Peter Ronteltap en Ria Blok-Leenheer, op 29 maart 2018 in Expo Houten.

(Deze Kennissessie start om 10:00 uur)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.