Van isolatiestrip naar nationaal isolatieprogramma

0

Het Rijk stelt 150 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten, die in buurten waar veel energiearmoede voorkomt gericht aan de slag kunnen gaan. Bijvoorbeeld door vouchers te vertrekken waarmee eenvoudige energiebesparende producten gekocht kunnen worden zoals een tochtstrip.

Deze maatregel kan volgens de overheid worden gezien als stap op weg naar/vooruitlopend op een meer fundamentele aanpak en grootschalige isolatie (vloer, dak en gevel) via het nationaal isolatieprogramma. Op Prinsjesdag is hiervoor 514 miljoen euro ter beschikking gesteld, naast de 288 miljoen euro ter stimulering van meer hybride warmtepompen. Het nationale isolatie programma wordt later deze maand bekend gemaakt.

Uitvoering ligt bij gemeente

Gemeenten bepalen zelf hoe ze het extra geld voor huishoudens die extra hard getroffen worden door de hoge energieprijzen willen besteden. Hierover hebben de gemeentes ook overleg met woningcorporaties. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden, het uitdelen van energieboxen met bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen of het geven van energieadvies door energieteams langs gezinnen te laten gaan.

Minister Ollongren: “Huishoudens die extra hard getroffen worden door de hoge energieprijzen kunnen hiermee direct stappen zetten om in hun huis energie te besparen en daarmee hun energierekening te verlagen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.