Van Bruggen: woningprijzen kunnen in 2024 tot 10% stijgen

0

Omdat het woningaanbod mager blijft en zelfs verder zal krimpen, verwacht Van Bruggen Adviesgroep in 2024 een daling van het aantal verkochte woningen. Dat in combinatie met een dalende hypotheekrente naar een niveau tussen de 3,5% en 4%, zal de prijs van bestaande woningen tussen de 7% en 10% laten stijgen.

Met deze voorspelling komt Van Bruggen een fors stuk hoger uit dan de verwachting van de grootbanken, die een prijsstijging verwachten tussen de 2,5% en 4,5%.

Door tegenvallende nieuwbouwcijfers blijven meer huizenbezitters in hun huidige woning wonen, schrijft Oscar Noorlag, hypotheekexpert en marktonderzoeker bij Van Bruggen Adviesgroep. “Wat er nieuw wordt bij gebouwd, bepaalt voor een belangrijk deel de doorstroming op de woningmarkt. Een dalende (hypotheek)rente in 2024 kan een positieve invloed hebben op zowel de bouw van nieuwe woningen als op de doorstroomplannen van mensen die al een koophuis hebben. Wel zal het effect van een lagere rente op nieuwbouw meestal langer op zich laten wachten, omdat de verkoop en bouw van nieuwbouwhuizen nu eenmaal langer duurt dan een jaar.”

Drie rentescenario’s

Het meest realistische rentescenario (55% waarschijnlijkheid) voor 2024 is volgens Noorlag dat de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG in de loop van volgend jaar gaat dalen naar een niveau tussen de 3,5% en 4%. In het optimistische scenario (30% waarschijnlijkheid) dalen de gemiddelde hypotheekrentes volgend jaar richting de 3%. In zijn pessimistische scenario (15% waarschijnlijkheid) komt Noorslag uit op een gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG van ongeveer het huidige niveau of een paar tienden lager of hoger: ergens tussen de 4% en 5%.

Een terugkeer op de langere termijn (2025-2028) naar hypotheekrentes tussen de 1 en 2% lijkt hem niet waarschijnlijk, maar hypotheekrentes tussen de 3 en 3,5% acht Noorlag mogelijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.