Van Bruggen verwacht snelle stijging hypotheekrente

0

Van Bruggen Adviesgroep voorspelt een snel stijgende hypotheekrente als gevolg van de economische gevolgen van het coronavirus. “De situatie is nu anders dan voorheen”, zegt algemeen directeur Michiel Meijer. “De risico’s nemen toe. Ook banken gaan een hogere rente betalen als ze geld willen lenen.”

De afgelopen tijd zijn de hypotheekrentes alleen maar gezakt, maar de impact van corona op de economie verandert volgens de adviesketen de situatie. Enigszins geruststellend constateert Van Bruggen Adviesgroep daarentegen ook dat het absorptievermogen van geldverstrekkers op orde is en dat zij gezonde marges hebben. Meijer: “Maar beleggers die geld willen lenen aan bedrijven die in zwaar weer raken, zien grotere risico’s en vragen daarom een hogere rente. Tenminste als ze al geld willen lenen. Die grotere risico’s gelden nu zeker inmiddels ook voor banken. Ook zij moeten een hogere rente betalen als ze geld willen lenen.”

Stijgende marktrente

De sterke en gezonde concurrentie tussen diverse geldverstrekkers is volgens Meijer wellicht de oorzaak dat een stijging van de hypotheekrente vooralsnog uitblijft, ondanks een stijging van de marktrente. “Geldverstrekkers zullen huiverig zijn om als eerste de hypotheekrente te verhogen en sommige geldverstrekkers hebben hypotheekgeld nog tegen de oude, lage rente op de plank liggen. Het wanneer staat dus nog niet vast, maar dat de hypotheekrente snel stijgt lijkt een zekerheid.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.