Vaker verzekeringsfraude met deelauto

0

Steeds meer mensen die hun auto verhuren op autodeelplatforms zoals Snappcar en MyWheels sjoemelen met de autoverzekering. Volgens een artikel in het FD worden al bestaande schades opgegeven bij nieuwe ontstane kleine schades tijdens de particuliere verhuur. Verzekeraar Allianz grijpt in.

Allianz is de verzekeringspartner van het autodeelplatform Snappcar. Tijdens een huurperiode is de auto verzekerd via SnappCar. Deze gaat als het ware als een extra laagje over de reguliere verzekering van de eigenaar heen. Mocht er schade ontstaan tijdens de huurperiode dan wordt deze via Allianz afgehandeld. Volgens het FD heeft de verzekeraar het eigen risico inmiddels verhoogd en worden uitkeringen gemaximeerd. Wie een auto heeft die ouder is dan tien jaar krijgt afhankelijk van het eigen risico nog maar 750 of 1.250 euro uitgekeerd bij een total loss schade.

Eigen risico

De verzekeraar biedt tijdens de particuliere verhuur een uitgebreide verzekering die de auto dekt tegen de huidige dagwaarde, tot maximaal 90,000 euro. Auto’s ouder dan 10 jaar en busjes ouder dan 10 jaar of met een kenteken dat begint met een B of een V zijn WA+ verzekerd.

Om nieuwe huurders bewuster met de huurauto om te laten gaan, wordt het eigen risico verhoogd met 500 bij een eerste boeking. “Uit het verleden is namelijk gebleken dat huurders die voor het eerst een auto huren, relatief vaker schade rijden. Deze verhoging is voor bestuurders van 27 jaar of ouder af te kopen tot een minimum van 250 euro”, aldus Snappcar.

Logische stap

Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars erkent in het artikel dat hierdoor de goeden lijden onder de kwaden. “Maar verzekeraars moeten wel ingrijpen. We zien in het algemeen bij autoruitpolissen dat schade vooral in de eerste drie maanden na het afsluiten van de verzekering wordt geclaimd. Dat kan geen toeval zijn. Begrijpelijk dat deelplatforms bij klanten die voor een eerste keer een auto huren en die ze nog niet kennen een hoger eigen risico vragen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.