Vaker maatwerkhypotheek mogelijk

0

Het Platform hypotheken levert resultaat op, schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Consumenten kunnen vaker bij kredietverstrekkers terecht voor een hypotheek op maat en het aantal aanbieders van dergelijke hypotheken blijft naar verwachting groeien.

Binnen het Platform hypotheken werken Rijk, kredietverstrekkers, toezichthouder, consumentenorganisaties en brancheorganisaties sinds vorig jaar samen bij de aanpak van knelpunten op de hypotheekmarkt. Bijzonder aandacht was er in het eerste jaar voor senioren, koopstarters en de verduurzaming van het particuliere woningbezit.

Senioren

De minister schrijft de Kamer onder andere dat voor senioren een aantal hindernissen is weggenomen. “Toezichthouder AFM heeft verduidelijkt wanneer maatwerkhypotheken verantwoord zijn. Dit biedt soelaas aan senioren die willen verhuizen naar een koopwoning met lagere lasten, maar niet voldeden aan de inkomensnormen voor een nieuwe hypotheek. Ook heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sinds 17 juni haar voorwaarden aangepast waardoor het voor meer senioren mogelijk is om de gewenste hypotheek te krijgen. Verder zijn er meer mogelijkheden voor ouderen die de overwaarde in hun woning willen verzilveren.”

Flexwerkers

Ook de Perspectiefverklaring en de Arbeidsmarktscan worden breder geaccepteerd, constateert de minister. “Voor flexwerkers komt een hypotheek daardoor eerder binnen bereik. Het aantal kredietverstrekkers dat deze verklaring accepteert is toegenomen. Verder kunnen ZZP’ers onder NHG-voorwaarden al na 1 jaar ondernemerschap een hypotheek krijgen. Dat was eerder pas na drie jaar het geval.”

Verduurzamen

Er mag wel meer aandacht komen voor duurzaamheid. Minister Ollongren roept de sector op om verduurzaming en energiebesparende investeringen een vast onderdeel te laten zijn bij de aankoop van een woning. “Verduurzaming van het particuliere woningbezit kan een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Voor de huidige groep huizenbezitters kan bijvoorbeeld het aflopen van de rentevaste periode een aanleiding zijn om de hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming voor het voetlicht te brengen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.