Vaker krediet met negatieve BKR-registratie

0

Kredietverstrekkers geven vaker een krediet aan consumenten met een actuele betalingsachterstand van meer dan drie maanden of een herstelde betalingsachterstand. Over de eerste vijf maanden van 2018 gebeurde dit gemiddeld 5.808 keer per maand. Dit blijkt uit het kredietregister van BKR.

Het is volgens het BKR dan ook een hardnekkig misverstand dat consumenten met een negatieve kredietregistratie, gedurende de periode dat zij geregistreerd staan geen kredieten kunnen afsluiten. Ook consumenten met een negatieve registratie komen in aanmerking voor een financiering, blijkt uit het kredietregister. Dit komt voor bij de financiering van een telefoon, creditcard, of een consumptief krediet.

Beter onderscheiden

BKR stelt dat kredietverstrekkers wel degelijk onderscheid maken tussen consumenten met tijdelijke en langdurige betalingsproblemen. “De keren dat er geen krediet wordt verstrekt, leert ons dat er dan vaak echt sprake is van schuldenproblematiek. Dit geeft aan dat de kredietverstrekkers in staat zijn onderscheid te maken tussen consumenten met tijdelijke en langdurige betalingsproblemen”, aldus Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR.

Raadplegen verplicht

Het kredietregister van BKR geeft geen inzicht in hoeveel mensen met een negatieve registratie ook daadwerkelijk een kredietaanvraag bij een kredietverstrekker hebben gedaan. BKR beheert 20 miljoen registraties van kredietcontacten van 11,5 miljoen consumenten in haar database. Daarvan betaalt 93% zijn aflossingen op tijd.

BKR voert met de kredietregistratie een wettelijke taak uit. Indien een kredietverstrekker een nieuwe lening wil verstrekken aan een consument is zij vanaf een bedrag van 250 euro verplicht de database van BKR te raadplegen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.