Vaker gezamenlijke financiële huishouding

0

In 2019 doen meer stellen de financiën samen dan ruim een decennium geleden. Een derde houdt zich nu gezamenlijk met de geldzaken van het huishouden bezig, in 2007 was dat nog geen kwart. Stellen hebben ook iets vaker dan toen een gezamenlijke betaalrekening. Toch gooit nog 61% van de stellen de inkomsten op één hoop.

Dit blijkt uit het Nibud-rapport Geld en relatie 2019. De helft van de stellen met een gezamenlijke rekening heeft daarnaast ook nog een privérekening. Bij 20% hebben beide partners alleen een privérekening, in 2007 had nog 25% van de stellen dat. Stellen gebruiken de gezamenlijke rekening vooral voor het betalen van meubels, witgoed en andere apparatuur en de dagelijkse boodschappen. De mobiele telefoon, kleding, cadeaus en de zorgverzekering betalen ze van hun eigen rekening.

Alles op één hoop

Ruim 1 op de 10 stellen verdeelt naar verhouding de gezamenlijke uitgaven. Hierbij hangt het van de hoogte van hun inkomen af hoeveel beide partners inbrengen. De partners die alles op één hoop gooien doen dat vooral omdat ze dat makkelijk vinden. Een eventuele verschil in de hoogte van de inkomens speelt hierbij volgens het Nibud geen rol. Stellen waarvan één van de partners meer of minder verdient dan de ander doen dit net zo vaak als stellen waarvan de partners ongeveer evenveel verdienen. Het Nibud adviseert partners wel om bewust te kiezen voor een bepaalde verdeling omdat dit later veel discussies kan schelen.

Afspraken

Een meerderheid van de stellen maakt afspraken over geldzaken. De meeste afspraken gaan over wie wat betaalt, het uitgavenpatroon en hoeveel beide partners willen sparen. Als zij iets aan deze afspraken willen veranderen, noemen de stellen vooral dat zij willen dat er minder wordt uitgegeven en meer gespaard. Van de partners die geen afspraken maken geven de meeste aan dat geldzaken zich bij hen vanzelf wel regelen of dat zij los van elkaar hun geldzaken goed hebben geregeld. Het Nibud raadt stellen aan om de bijzonderheden maandelijks met elkaar te bespreken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.