Vaker autopech door stilstand

0

Allianz Global Assistance ziet het aantal pechhulp verzoeken van automobilisten met een accuprobleem met bijna 33% toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor: auto’s hebben door het langdurige thuiswerken vaak ook lange tijd stil gestaan.

De pechhulp experts van Allianz geven een aantal tips om autopech onderweg te voorkomen:

 • Tip 1: controleer de accu
  Vooral bij wat oudere auto´s komt het voor dat de accu het laat afweten als de auto een tijd niet wordt gebruikt. Iedere accu loopt namelijk langzaam leeg. Om dit probleem te voorkomen kun je een keer per week een ritje maken van minimaal een half uur buiten de bebouwde kom. Niet alleen de motor komt dan op temperatuur, ook de accu wordt goed opgeladen.
 • Tip 2: de juiste bandenspanning
  Als een auto te lang stilstaat, ontstaan er soms ‘vierkante wielen’. De wielen vervormen als de banden langdurig op dezelfde plek worden belast. Hoewel de banden na een tijdje weer terug in vorm komen, is het beter om de banden op de juiste spanning te houden. Die staat op de sticker die zich (bij de meeste auto’s) linksvoor in de deuropening bevindt.
 • Tip 3: houd vloeistoffen op peil
  Voordat automobilisten weer de weg op gaan, is het aan te raden om het oliepeil, de koelvloeistof en de ruitensproeiervloeistof te controleren. Bij een te laag oliepeil kan de motor vastlopen. Koelvloeistof zorgt er samen met de radiateur voor dat de motor op de juiste temperatuur blijft.
 • Tip 4: voorkom roestvorming op de remschrijven
  Als een auto lang stilstaat, kan er oppervlakteroest ontstaan op de remschijven. Ook hiervoor geldt het advies om een half uurtje te rijden. De oppervlakteroest verdwijnt vanzelf door de wrijving bij het remmen. Extra hard remmen is niet nodig en kan bovendien gevaarlijke situaties opleveren.
 • Tip 5: elektrisch systeem
  Voor bezitters van een elektrische auto is het belangrijk om regelmatig alle elektrische componenten, zoals ruitenwissers, koplamphoogteverstelling en elektrisch verstelbare buitenspiegels te bedienen. Op die manier blijven die zonder problemen functioneren.
 • Tip 6: controleer de APK en verzekering
  Misschien voor de hand liggend, maar wel belangrijk: check voordat je de openbare weg weer opgaat of de auto nog goed verzekerd is en of de APK nog geldig is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.