Vakbonden weigeren verder te onderhandelen over nieuwe cao ING

0

Vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie weigeren verder te onderhandelen over een nieuwe cao van ING, voordat de top van het bedrijf “doordrongen is van de noodzaak om tot een fatsoenlijke cao te komen”.

De onrust bij medewerkers van de ING bank groeit nadat de top van de bank deze week een nieuw loonbod op tafel legde. Medewerkers, die vorige week nog massaal naar het hoofdkantoor kwamen om een petitie te overhandigen met bijna 7000 handtekeningen van ontevreden collega’s, willen dat de top eerst naar hun verhalen luistert voordat er verder onderhandeld kan worden. Dat gesprek moet dinsdag 22 november plaatsvinden in Leeuwarden.

Ongenoegen

“Een witboek met 1300 verhalen van medewerkers die hun werkgever oproepen een betere cao af te spreken. Een petitie met bijna 7000 handtekeningen die vorige week overhandigd is door meer dan 500 medewerkers. En een aantal glasheldere eisen van de vakbonden.” Heel veel duidelijker kan de boodschap niet zijn, volgens de vakbonden. “Maar de top van de ING bank blijft doof voor de roep om eerlijkere cao-afspraken en blind voor het groeiende ongenoegen op de werkvloer. Dat ongenoegen groeit hard nu de bank vasthoudt aan een broodmager loonbod, terwijl er geld genoeg is om de lonen fatsoenlijk te compenseren voor de torenhoge inflatie waar mensen mee te kampen hebben.”

Nieuw openingsbod

Deze week, daags na de overhandiging van de petitie, presenteerde ING een nieuw openingsbod. Voor 2023 blijft het concern bij 3% extra loon, voor 2024 komt er een procent bij ten opzichte van het eerdere aanbod en kunnen de lonen met 4% stijgen. Maar dat extra procent komt uit de Collectieve Maatschappelijke Uitkering (CMU), een variabele regeling waar medewerkers aanspraak op konden maken en die nu vervalt. Verder biedt ING een eenmalige uitkering van 2000 euro bruto voor een groep die tot 5800 euro per maand verdient en 500 euro bruto voor wie meer verdient.

Dun sigaartje

Duygu Akcay, bestuurder FNV Finance: “Een dun sigaartje uit eigen doos. Dat is wat dit nieuwe aanbod is. Als de banktop denkt hiermee de groeiende onvrede weg te nemen, dan heeft het boter op het hoofd. Medewerkers zitten al twee jaar op de nullijn qua salarisverhoging en vanwege de gigantische inflatie is hun koopkracht gekelderd.”

Onvrede

Job Marskamp, onderhandelaar CNV Vakmensen: ‘Als bijna 7000 ING’ers een petitie ondertekenen, dan zegt dat wel iets. Maar de directie neemt de onvrede onder werknemers nog steeds onvoldoende serieus, gezien het nieuwe loonbod. De huidige situatie laat helaas zien hoe groot de kloof bij ING is tussen de top en de werkvloer. Daar zit het echte probleem.”

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.