Vakantiegeld vaker ingezet voor aflossing schulden

0

Steeds vaker wordt vakantiegeld ingezet voor de aflossing van schulden. Achterstanden of schulden voor wonen, zorg of scholing worden gemiddeld zo’n 7% vaker in mei en juni afgelost.

Dat blijkt uit onderzoek van Janssen & Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders naar het betaalgedrag in de maanden mei en juni. Hoe ouder een schuldenaar is, hoe groter de kans is dat hij of zij vakantiegeld gebruikt om schuld af te lossen. Het bedrijf maakt zich wel zorgen om jongeren, die te roekeloos zouden omgaan met hun geld. In totaal lossen anderhalf keer meer 60-plussers schulden af met het gekregen vakantiegeld dan tieners of twintigers.

“Het lijkt erop dat ouderen verstandiger omgaan met geld en vakantiegeld daarom vaker gebruiken om achterstanden of schulden af te lossen. De jonge generaties zouden bewuster met geld moeten leren omgaan”, aldus Saskia van de Schoot, business development manager bij Janssen & Janssen.

Extra betalingsherinnering loont

Achterstanden of schulden voor wonen, zorg of scholing worden gemiddeld 7% vaker in mei en juni afgelost. Dat aantal neemt alleen maar toe. In 2014 werden deze schulden gemiddeld 1% vaker afgelost. In 2015 9% vaker en het afgelopen jaar steeg dit aantal tot 10% meer betalingen. Van de Schoot: “Het loont dan ook echt om hier gericht actiematig iets mee te doen in mei of juni, als een bedrijf te maken heeft met schuldenaars in een van deze sectoren.”

Autorijscholen en sportscholen hebben minder profijt van de vakantiegeldperiode; slechts een paar procent meer betalingen vond de afgelopen jaren plaats in deze branches.

Zeeuw minder zuinig

Zeeuwen lossen steeds minder vaak hun schulden af als ze vakantiegeld ontvangen. In 2014 waren er 4,4% extra betalingen in deze provincie, in 2015 waren dat er 4% meer en het afgelopen jaar 3,6% meer. Van de Schoot: “Wat opvalt, is dat maar liefst 72% van de schulden die extra afgelost worden door Zeeuwen, te maken hebben met diverse zorgkosten.”

Debiteuren uit Limburg, Noord-Holland en Flevoland lossen het vaakst een schuld af met vakantiegeld. Nederlandse schuldenaars in het buitenland doen dat het minst vaak.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.