Vakantieganger verkijkt zich op repatriëringskosten

0

De dekking medische kosten scoort met 41% hoog als primaire reden om een reisverzekering af te sluiten. Op de tweede plaats staat schade aan bagage of diefstal of verlies van bagage (30%). Slechts 15% sluit een reispolis bewust af voor de dekking repatriëring, mochten ze zelf niet meer kunnen terugreizen.

Dat en meer blijkt uit een onderzoek onder vakantiegangers, in opdracht van Nationale-Nederlanden uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Norstat onder 1.026 Nederlanders. Het merendeel van de respondenten schatten de repatriëringskosten lager in dan ze in werkelijkheid zijn.

Ter illustratie schetst de verzekeraar een aantal voorbeelden: een vlucht van Turkije naar Nederland inclusief medische begeleiding kost zo’n 15.000 euro. Slechts 5% van de respondenten geeft aan dat dit meer zou kosten dan 10.000 euro, terwijl 57% denkt dat de kosten minder waren dan 2.500 euro.

“Afhankelijk van het land en de situatie kunnen repatriëringskosten fors oplopen. Waar moet het vliegtuig vandaan komen, waar moet het naar toe moet, en welke artsen en apparatuur moeten er mee een vlucht. Een intercontinentale repatriëring met een ambulancevliegtuig kan variëren van circa 40.000 euro tot zelfs 175.000. Gelukkig komen de hele ernstige gevallen slechts een paar keer per jaar voor”, aldus Jeroen Gildemeijer, senior schadebehandelaar Reisverzekeringen bij Nationale-Nederlanden.

Reken niet op de basis zorgverzekering

Verder denkt 32% van de respondenten dat het vervoer per ambulance deels of volledig uit de basis zorgverzekering wordt vergoed. Dat is niet het geval, waarschuwt NN. “Met een basis zorgverzekering worden ziekenhuiskosten weliswaar vergoed, maar daarbij gaat de zorgverzekeraar uit van wat een behandeling in Nederland kost. Dat kan betekenen dat je de kosten bovenop het Nederlandse tarief moet bijbetalen, bijvoorbeeld in dure landen – zoals de Verenigde Staten en Zwitserland – of voor privéklinieken.

Ook kun je gewond raken of ernstig ziek worden, met als gevolg dat je alleen met een ambulancevliegtuig of ambulance naar Nederland kan worden teruggebracht. Een arts moet dan beslissen of je vervoerd kan en mag worden. Wie ziek of gewond is, mag bovendien niet zonder medische begeleiding worden vervoerd. Deze kosten kunnen fors oplopen en worden vergoed vanuit een reisverzekering. In sommige gevallen vergoedt de aanvullende dekking van de zorgverzekering deze kosten ook.”

Geen annuleringsverzekering

Van alle respondenten die een vakantie hebben geboekt, heeft 79% een reisverzekering afgesloten of gaat dat nog doen. Van deze groep blijft 24% in Nederland, gaat 61% binnen Europa en 15% buiten Europa op reis. 21% gaf aan geen reisverzekering te hebben afgesloten en is dat ook niet van plan. Van deze laatste groep gaven de respondenten als reden dat men de reis geen groot risico vindt (32%), dat men de kosten zelf wel kan betalen als er iets gebeurt (22%) en dat de zorgverzekering de medische kosten op reis dekt (43%). 3% gaf een andere reden aan waarom zij geen reisverzekering af hebben gesloten.

Hoewel Nederlanders goed verzekerd op reis gaan, is een annuleringsverzekering minder populair. Bijna de helft (48%) van de respondenten heeft deze verzekering niet. Vooral twintigers lijken de annuleringsverzekering niet nodig te vinden: 73% van de respondenten van 24 tot 29 jaar heeft deze niet afgesloten, tegenover slechts 27% van de 60-plussers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.