Vaart funding nieuwe koers?

0

De Hypotheekshop vraagt zich openlijk af of het aantrekken van funding complexer is geworden. Nieuwe toetreders maken volgens de hypotheekketen veelal gebruik van funding die is aangetrokken door grote merken en regiepartijen bijBouwe en Munt blijken al enige tijd gedeeltelijk uitverkocht te zijn.

Het valt de hypotheekshop tevens op dat de duur van de opstartfase van nieuwe aanbieders is toegenomen tot soms wel enkele jaren. “Mogelijk dat veel Nederlandse beleggers reeds zijn voorzien, wellicht ook is het rendement op hypotheken de laatste jaren gedaald. De afbouw van de maximale hypotheek tot 100% van de woningwaarde heeft het risico in buitenlandse ogen in ieder geval verlaagd, tegelijk is het aandeel hypotheken zonder NHG wel toegenomen.”

2017 omkeerpunt

In de periode 2014 tot en met 2016 traden jaarlijks drie tot vier nieuwe geldverstrekkers toe tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Regiepartijen waarmee institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en buitenlandse investeerders direct in de Nederlandse hypotheekmarkt kunnen investeren. De Hypotheekshop: “In 2017 stokte de aanwas van nieuwe geldverstrekkers, om dit jaar weer op gang te komen. Opvallend is dat deze aanbieders, met uitzondering van Tulp, zich laten funden door grote merken als Rabobank en Aegon.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.