Vaak geen rechtsbijstand bij particuliere aankopen

0

Een op de vijf rechtsbijstandverzekeringen sluit alle koopovereenkomsten tussen particulieren uit van rechtsbijstand, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView. Wie in een conflict terecht komt over een auto die gekocht is van een particulier hoeft helemaal niet te rekenen op rechtsbijstand van zijn verzekeraar.

In het Special Item Recht en Aansprakelijkheid schrijft MoneyView dat in het geval van een aangekochte auto, alle rechtsbijstandsverzekeringen die zijn onderzocht van de verzekerde eisen dat zij een schriftelijke garantie van een officiële dealer kunnen overleggen, om voor rechtsbijstand in aanmerking te komen. Bij conflicten kan een verzekerde die hier niet aan kan voldoen, alleen een beroep doen op juridisch advies.

Gelijkwaardige partijen

De consument is wettelijk goed beschermt ingeval van aankopen die gedaan worden bij professionele verkopers. Zo geldt bijvoorbeeld een omgekeerde bewijslast bij gebrekkige producten (art. 7:18 lid 2 BW). Bij een koopovereenkomst tussen twee particulieren is echter sprake van gelijkwaardige partijen en is de extra bescherming van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing. “De koper moet dan aantonen dat het gekochte product niet beantwoordt aan de verwachtingen die er redelijkerwijs aan mogen worden gesteld. Dat is in de praktijk dusdanig ingewikkeld dat veel verzekeraars in deze situaties uitsluitend juridisch advies bieden in plaats van volledige rechtsbijstand”, aldus MoneyView.

Klik om toegang te krijgen tot SI-123_09-2020_A.pdf

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.