UPIVA-adviseurs discussiëren over AVG

0

Serviceprovider UPIVA organiseerde vorige week een bijeenkomst adviseurs. Hier sprak onder andere Kim Brinkman, docent privacywetgeving aan de Avans Hogeschool, over de nieuwe privacyregels. Haar inspirerende presentatie ‘AVG: een week na D-Day’ leverde veel vragen op.

Naast de nieuwe privacyregels werd er tijdens het seminar ook gesproken over de fusie tussen UPIVA & Mandaat en over kunstmatige intelligentie in de verzekeringsbranche. Dankzij de fusie is de IT-capaciteit flink opgeschroefd en kan de serviceprovider dit jaar al een aantal belangrijke (IT-gerelateerde) zaken afronden. Goed nieuws voor de adviseurs, zo bleek tijdens het seminar, want vooral zij zullen van deze ontwikkelingen profiteren.

Daarnaast wil UPIVA meer de nadruk gaan leggen op zijn rol als kennispartner van de adviseur. Dat doen zij door middel van seminars, cursussen & trainingen, marketingondersteuning en brainstormsessies. De bijeenkomst in Amersfoort droeg daar aan bij en in de toekomst zal UPIVA vaker seminars in het land organiseren.

AVG-quiz: vragen en antwoorden

Kim Brinkman startte haar AVG-presentatie met een quiz. Hierdoor kwam de discussie met de zaal al snel op gang. Hieronder de belangrijkste vragen én de door Brinkman gegeven goede antwoorden daarbij:

Vraag: Hoelang mag je persoonsgegevens van klanten bewaren?

Goede antwoord volgens Brinkman: Als organisatie mag je zelf bepalen hoelang je ze bewaren wil, als het maar redelijk is en je het kunt onderbouwen naar de toezichthouder. Onbeperkt bewaren van gegevens is niet toegestaan.

Vraag: Bij een vergaderverzoek zijn alle deelnemers altijd zichtbaar in de uitnodiging. Mag je na 25 mei nog een vergaderverzoek sturen met externen zonder hun toestemming?

Goede antwoord volgens Brinkman: Nee, ze moeten altijd vooraf toestemming geven voor het versturen van een vergaderverzoek/uitnodiging en deel het delen van de contactgegevens.

Vraag: Kan ik als bestuurder van een organisatie persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het niet naleven van de AVG?

Goede antwoord volgens Brinkman: Ja dat kan. Bijvoorbeeld als ik als bestuurder feitelijk leiding heb gegeven, respectievelijk opdracht heb gegeven, tot het verrichten van verboden gedraging en heb nagelaten om maatregelen te treffen ter voorkoming van een verboden gedraging en daarmee bewust de kans aanvaard dat deze gedraging zal plaatsvinden.

Kunstmatige intelligentie

De adviseurs kregen tijdens de bijeenkomst in Amersfoort ook te horen dat UPIVA kunstmatige intelligentie gaat aanbieden aan de aangesloten kantoren. “Daarmee kunnen die kantoren hun zakelijke relaties eenvoudig online volgen via een dashboard en is het niet meer nodig uren online allerlei websites af te struinen. Dit is een onderdeel van onze extra dienstverlening. En dat is niet alles. Wij gaan de aangesloten kantoren de komende tijd nog meer zaken aanbieden, waaronder een eigen app.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.