Update Gedragscode Hypothecaire Financieringen

0

De Gedragscode Hypothecaire Financieringen is herzien om beter aan te sluiten op de huidige wet- en regelgeving. Sommige bepalingen uit de Gedragscode waren niet meer actueel. De geactualiseerde versie van de Gedragscode treedt op 1 augustus in werking.

De Gedragscode Hypothecaire Financieringen stamt uit 1989 en is sindsdien een aantal keren geactualiseerd. De laatste aanpassing was op 1 augustus 2011. De Gedragscode wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars.

Een groot deel van de bepalingen in de huidige Gedragscode is inmiddels verankerd in wetgeving, zoals in het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen en in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. Daarnaast heeft de Autoriteit Financiële Markten enkele (AFM) leidraden gepubliceerd ter verduidelijking van de wetgeving. Hierdoor zijn een aantal bepalingen uit de huidige Gedragscode niet meer actueel. Bij de geactualiseerde Gedragscode Hypothecaire Financieringen 2020 is ook een toelichting gepubliceerd.

Gedragscode Hypothecaire Financieringen

De Gedragscode Hypothecaire Financieringen geldt voor financieringen met als zekerheid hypotheek op een woning, die een consument zelf bewoont of gaat bewonen. De Gedragscode geldt dus niet voor de financiering van commercieel vastgoed. De financiering moet gebruikt worden voor het geheel of gedeeltelijk betalen van de koopsom van de woning of voor een verbouwing. Het maakt niet uit of de financiering in de vorm van een geldlening of een krediet in rekeningcourant is verstrekt. De Gedragscode geldt echter alleen voor hypothecaire financieringen die in het openbaar als standaardproduct worden aangeboden en/of verstrekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.