Univé plaatst preventieve schoorsteensensoren

0

Univé installeert deze maand de eerste prototypen van schoorsteensensoren bij twintig Nederlandse huishoudens met een openhaard of kachel. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van een slimme oplossing die schoorsteenbranden in de toekomst moet helpen voorkomen.

De geplaatste prototypen worden van december tot het einde van het stookseizoen in april getest op functionaliteit in de praktijk. Hiervoor wordt de technologie in de schoorsteen geplaatst om tijdens het stoken de temperatuur binnen het rookkanaal te meten. Daarnaast moet de sensor in de toekomst een actueel beeld kunnen geven over de hoeveelheid afzetting creosoot, een brandbare teerlaag van onverbrande deeltjes aan de binnenkant van de schoorsteen, die bepalend is voor het risico op een schoorsteenbrand. Via de sensor wordt eveneens data verzameld om in de toekomst real-time stookadvies te kunnen geven.

KvK Business Challenge

Met de innovatieve schoorsteensensor wil Univé bewustwording over schoorsteenbrandrisico’s vergroten en zorgen voor veiliger stookgedrag. Onderzoek van Univé wijst uit dat bij een derde van de huishoudens waar hout gestookt wordt, een rookmelder ontbreekt. Bij twee derde is geen koolstofmonoxidemelder geïnstalleerd en in dezelfde verhouding ontbreekt ook een brandblusser voor het geval het misgaat. Een vonkenvanger of haardscherm is slechts bij een kleine 30% van de gevallen geplaatst.

Na een oproep tot samenwerking via de KvK Business Challenge werkt Univé sinds april 2018 samen met een drietal innovatieve ondernemers aan de ontwikkeling van een schoorsteensensor. Dat leidde dit najaar tijdens CES Unveiled in Amsterdam tot de presentatie van een eerste prototype.

Geen overbodige luxe

Univé benadrukt dat schoorsteenbrandpreventie geen overbodige luxe is. Lindy Borgman, Innovatiemanager bij Univé: “Elk jaar rukt Brandweer Nederland ruim 2.000 keer uit om een schoorsteenbrand te blussen. Volgens de blusdienst zijn roken, koken en stoken de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand. Vooral die laatste wordt nogal onderschat. In ons onderzoek acht slechts 2% van de respondenten het stoken van een haardvuur als meest brandgevaarlijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.