Unigarant en UVM boeken winst van 50 miljoen euro

0

Unigarant en UVM sluiten 2023 af met een positief resultaat van 50,1 miljoen euro. Vorig jaar werd nog een verlies van 40,5 miljoen geleden vanwege tegenvallende beleggingsresultaten.

Floor van Workum (foto), CEO van Unigarant en UVM: “2023 was een jaar met twee gezichten. Commercieel gezien was het voor ons succesvol, met een solide omzet van 560 miljoen euro en gezonde groei. Tegelijkertijd was het ook een uitdagend jaar. De inflatie bleef hoog en de schadelast was hoger dan verwacht. Vanwege het tegenvallende jaar 2022 hebben we al onze portefeuilles kritisch tegen het licht gehouden en de nodige maatregelen genomen, zoals het stoppen met het verzekeren van fatbikes. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat we een solide resultaat neerzetten ondanks de hoger uitgevallen schadelast.”

Fietsdiefstal een groot probleem

Vooral de reis- en fietsverzekeringsportefeuilles groeiden flink. Tegelijkertijd drukte het oplopende aantal fietsdiefstallen negatief op het rendement van de portefeuille. Van Workum: “We hebben het afgelopen jaar met lede ogen aangezien dat er opnieuw meer fietsen zijn gestolen. Wij willen fietsverzekeringen betaalbaar te houden. Daarom hebben we aanvullende maatregelen zoals een tweede-slotverplichting en eigen risico ingevoerd. Ook steunen we als bedrijf de campagne Staat-E-Lekker van Stichting SAFE en zijn we als Unigarant initiatiefnemer van de brede alliantie tegen fietsdiefstal. Fietsendiefstal kunnen we niet als verzekeraar alleen oplossen.”

Toename letselschadelast

Een andere negatieve trend is de oplopende letselschadelast. Van Workum: “Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland zit helaas weer op het pre-corona niveau. Vooral fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Wij zien dit terug in onze letselschadelast die het afgelopen jaar hoger uitviel dan verwacht. Het terugbrengen van verkeersslachtoffers blijft een belangrijk doel voor ons. Met onze ANWB Veilig Rijden Verzekering en de ANWB Kilometerverzekering hebben we twee proposities die bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit jaar zullen we deze proposities verder uitbouwen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.