Uitvaartwensen veranderd door corona

0

Nederlanders willen een kleinschaligere uitvaart en kiezen ook vaker voor andere locaties. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van uitvaartverzekeraar Ardanta. De uitvaartwensen van Nederlanders zijn veranderd door de coronapandemie. Door de lockdowns van de afgelopen twee jaar en aangepaste regels zijn uitvaarten kleinschalig, intiemer en hybride geworden.

Met dit onderzoek, waaraan ruim 1000 Nederlanders deelnamen, wilde Ardanta meer te weten komen over de houding van mensen ten aanzien van de dood en in hoeverre deze door de coronapandemie is veranderd. Hieruit blijkt onder andere dat door corona de uitvaartwensen zijn veranderd. Zo geeft bijvoorbeeld twee derde van de ondervraagden nu de voorkeur aan kleinschalige uitvaart met alleen directe naasten, al dan niet gecombineerd met een condoleance of livestream voor overige genodigden. Ook geeft meer dan een derde van de ondervraagden aan te kiezen voor een uitvaart in de open lucht als alternatief voor de kerk of een rouwcentrum.

Voorbereidingen

Guido Horst, directeur Ardanta: “Door de coronapandemie zijn veel mensen in de afgelopen twee jaar in aanraking gekomen met ziekte en met de dood. Dit onderzoek laat zien dat mensen door corona meer bezig zijn met de dood, maar dit voor velen nog steeds een lastig thema is om te bespreken. Hoewel een kwart van de mensen aangeeft meer voorbereidingen te hebben getroffen om hun nabestaanden te ontzorgen, zien wij dat veel mensen nog onvoldoende regelen voor hun uitvaart. Terwijl het juist belangrijk is om nu na te denken over wat er na je dood geregeld moet zijn, zodat er op moment van overlijden geen onduidelijkheid ontstaat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.