Uitvaartverzekering kiezen complex

0

Vergelijkingssite Uitvaartverzekering.nl heeft de producten en voorwaarden van negen uitvaartverzekeraars onderzocht. De verschillen tussen deze aanbieders, waaronder DELA, Yarden, Monuta en Ardanta, kunnen in sommige gevallen oplopen tot bijna vierduizend euro.

“Het tarief voor advies verdien je uiteindelijk met gemak terug via een gunstigere premie of betere voorwaarden”

Behalve de inleg kwamen er ook grote verschillen aan het licht in de voorwaarden, keuzevrijheid en flexibiliteit van de verschillende uitvaartverzekeringen die in Nederland worden aangeboden. In het onderzoek zijn alle uitvaartverzekeringen meegenomen die deze maand in Nederland waren af te sluiten via het internet, zonder tussenkomst van een bemiddelaar of tussenpersoon.

Grote kostenverschillen

Bij een verzekerde waarde van 8.000 euro zit er tussen de goedkoopste en duurste uitvaartverzekering bijna 3.700 euro verschil. Ook bij twee vergelijkbare type verzekeringen en dezelfde premielooptijd is het verschil in kosten nog steeds aanzienlijk: ruim 1.700 euro.

Iemand die nu 30 jaar is en op 80-jarige leeftijd komt te overlijden, is volgens dit onderzoek bij DELA het goedkoopste verzekerd voor een uitvaart. Bij premiebetaling tot 65 jaar liggen de totale kosten op 4.239 euro bij een verzekerde waarde van 8.000 euro. Hiervan is 6.000 euro in natura en 2.000 euro vrij besteedbaar. Er wordt van uitgegaan dat er geen indexatie plaatsvindt. Bij concurrerende verzekeraars liggen de kosten fors hoger dan bij DELA, bijvoorbeeld bij EABN (Eerste Algemene Begrafenisvereniging Nijkerk). Hier betaalt een 30-jarige in zo’n 6.995 euro aan totale premie voor dezelfde verzekerde waarde en premielooptijd. Bij Dle (De Laatste Eer Uitvaart Verzekering) komen de totale kosten bij een verzekerde waarde van 8.000 euro zelfs uit op 7.936 euro, bij een levenslange premielooptijd. Het geld op de bank laten staan tegen nul procent rente is dan bijna even duur, concludeert Uitvaartverzekering.nl cynisch.

Kapitaalverzekeringen

Op het gebied van kapitaalverzekeringen, waarbij het verzekerde bedrag vrij besteedbaar is, komen uitvaartverzekeraars GUV en Yarden het meest gunstig naar voren. Zonder indexatie liggen de totale kosten op respectievelijk 5.468 en 5.473 euro bij een verzekerd bedrag van 8.000 euro. De geldverzekering van Ardanta is volgens Uitvaartverzekering.nl het duurste: 6.828 euro aan kosten bij een premielooptijd tot de leeftijd van 80 jaar.

Indexatie

De manier waarop de polissen worden geïndexeerd, is niet overal hetzelfde. Zo wordt bij DELA, in tegenstelling tot andere uitvaartverzekeraars, gebruik gemaakt van winstdeling. “Dit houdt in dat de verzekeraar een deel van de extra kosten – als gevolg indexatie – voor eigen rekening neemt. Dit scheelt de verzekerde een aanzienlijk bedrag in totaal te betalen premie. Met name als verzekerde nog lang leeft en de premielooptijd langer is”, aldus de vergelijkingssite.

Ondanks de gunstige aspecten van winstdeling scoren de uitvaartverzekeringen van Yarden toch beter op het gebied van voorwaarden en flexibiliteit, oordeelt Uitvaartverzekering.nl. “Zo zijn kinderen bij Yarden standaard meeverzekerd tot hun 21ste. Daarnaast is er veel keuze wat betreft invulling van het verzekerde bedrag en de looptijd van de verzekering. Tot slot is indexatie van een polis bij Yarden altijd aan of uit te zetten tijdens de periode van premiebetaling.”

Laat je adviseren

“In de totale kosten die je uiteindelijk betaalt gedurende de looptijd van de verzekering kunnen honderden tot duizenden euro’s verschil zitten, afhankelijk van je leeftijd en wensen rondom de uitvaart. Het loont daarom om bij verschillende verzekeraars een premieberekening te maken. Let echter niet alleen op de premie die je in eerste instantie gaat betalen. Veel belangrijker zijn de totale geschatte kosten gedurende de looptijd, de waardevastheid, manier van indexatie en de keuzevrijheid van de verzekering. Als je het lastig vindt om een passende en voordelige uitvaartverzekering te vinden, raadpleeg dan een onafhankelijk financieel adviseur die alle verzekeringen met kosten, voorwaarden, voor- en nadelen voor je op een rijtje zet. Het tarief voor advies verdien je uiteindelijk met gemak terug via een gunstigere premie of betere voorwaarden”, aldus Koen Kuijper van Uitvaartverzekering.nl.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.