Uitvaartpolis blijft lucratieve handel

0

Er zijn opnieuw partijen opgedoken die in het oversluiten van uitvaartpolissen een lucratieve handel zien. De AFM waarschuwde consumenten gisteren in een uitzending van Tros Radar voor deze praktijken.

De toezichthouder heeft al enige tijd aandacht voor deze problematiek, waarbij consumenten op een misleidende wijze worden benaderd om uitvaartverzekeringen over te sluiten of de dekking te verhogen. Zo heeft de AFM in 2013 bij een aantal financiële dienstverleners onderzoek gedaan naar de advisering en bemiddeling in uitvaartverzekeringen.

Tegelijkertijd werden destijds ook een aantal formele handhavingtrajecten gestart. “Een aantal financiële dienstverleners hebben daarop hun vergunning ingeleverd. Deze partijen hadden met omvangrijke productie een behoorlijk impact op de markt”, aldus de AFM.

Marcus Wagemakers, hoofd Marktintegriteit en Handhaving: “Consumenten geven bijvoorbeeld aan dat het onduidelijk is door welke partij zij benaderd worden. De indruk wordt gewekt dat ze te maken hebben met de partij bij wie zij al een uitvaartverzekering hebben, terwijl dat niet zo is. Ook blijkt dat adviseurs en bemiddelaars niet altijd transparant zijn over hun dienstverlening. Consumenten worden vaak niet, of te laat, op de hoogte gesteld dat advieskosten betaald moeten worden aan de adviseur of bemiddelaar.”

De AFM heeft een aantal vragen opgesteld die relevant zijn om te stellen als een consument een aanbod ontvangt over het (over)sluiten van zijn uitvaartverzekering. Deze vragen zijn hier te vinden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.