Uitstel loonaangifte voor kleine ondernemers

0

In verband met het nieuwe inlogmiddel eHerkenning heeft de Belastingdienst ongeveer 24.000 ondernemers die zelf hun loonaangifte doen via de site van de Belastingdienst tot 1 juli 2020 uitstel gegeven. Het uitstel wordt door de Belastingdienst automatisch verleend.

eHerkenning is door de Rijksoverheid ontwikkeld om de betrouwbaarheid en veiligheid van de gegevensuitwisseling tussen het bedrijfsleven en (semi)overheidsorganisaties te vergroten en is sinds 1 januari verplicht. In de praktijk blijkt nog niet alle kleine ondernemers hier gebruik van te kunnen maken. De commerciële leveranciers die dit inlogmiddel tegen betaling verstrekken, hebben door de grote vraag te kampen met wachttijden.

Nu het gebruik van eHerkenning verplicht is voor de loonaangifte, moeten ondernemers feitelijk gezien betalen om aangifte te mogen doen. Hierover bestaat veel weerstand.

Mijn Belastingdienst Zakelijk

Het uitstel geldt voor ondernemers die moeten overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk en daarvoor eHerkenning moeten aanschaffen, maar ook voor ondernemers die voortaan bijvoorbeeld een fiscaal dienstverlener of marktsoftware inzetten om aangifte te doen. Het gaat om ongeveer 24.000 ondernemers. Het overgrote deel van de 2,2 miljoen ondernemers besteedt het doen van hun belastingzaken uit of gebruikt hiervoor administratiesoftware. Dit geldt ook voor eenmanszaken; zijn kunnen blijven inloggen met DigiD.
Vennootschapsbelasting
Voor de aangifte vennootschapsbelasting die uiterlijk 31 mei binnen moet zijn, geldt wel de gebruikelijke werkwijze voor het aanvragen van uitstel van vijf maanden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.