‘Uitkomst stresstest niet verrassend’

0

De Pensioenfederatie zegt het niet verrassend te vinden dat de Nederlandse pensioenfondsen niet goed presteerden in de stresstest van de Europese toezichthouder voor verzekeraars pensioenfondsen Eiopa.

De resultaten van de stresstest werden eind januari bekendgemaakt. De Pensioenfederatie reageert daar nu op met een position paper. “De test laat zien dat pensioenfondsen een stabiliserende rol op de financiële markten hebben en dat er geen sprake is van systeemrisico’s. Nederlandse pensioenfondsen staan onder druk door de lage renteomgeving. De buffers zijn op door de financiële crisis en er heeft nog geen herstel kunnen plaatsvinden. Het is daarom niet verrassend dat door eventuele nieuwe schokken fondsen nog meer onder druk komen te staan.”

Verbetering methodologie

Het doel van deze stresstest is tweeledig: ten eerste om een indruk te krijgen in hoeverre pensioenfondsen geraakt worden door financiële schokken en veranderingen in de levensverwachting. En ten tweede om te bezien of er sprake is van systeemrisico’s, dat wil zeggen het risico dat het beleid van pensioenfondsen het effect van financiële crises versterkt.

De Pensioenfederatie onderschrijft het belang van toetsen van financiële instellingen op hun houdbaarheid en systeemrisico’s. “In de praktijk voeren de Nederlandse pensioenfondsen regelmatig de Asset & Liability Management (ALM) studies uit. Wij pleiten voor een verbetering van de door Eiopa gebruikte (uniforme) methodologie. “Een niet-uniforme, maar meer open en op principes gebaseerde methodologie kan beter rekening houden met verschillen tussen de toezichtkaders die in de Europese lidstaten worden gebruikt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.