Uitkering bij woningbrand stijgt

0

Verzekeraars hebben in 2019 minder claims voor woningbranden ontvangen, maar de gemiddelde schade per claim is wel toegenomen van 2.764 euro in 2018 tot 3.440 euro in 2019. De totale materiële schadelast voor verzekeraars bedroeg ruim 220 miljoen euro.

Uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat verzekeraars vorig jaar 64.427 claims ontvingen, tegen 80.979 in 2018. Zoals gebruikelijk ontstonden de meeste woningbranden rond de jaarwisseling. Met een hogere gemiddelde schade per brandclaim, is ondanks het lagere aantal claims, de totale materiële schadelast vrijwel gelijk aan die van 2018. Uit cijfers van de Brandweeracademie komt naar voren dat er vorig jaar 22 dodelijke slachtoffers vielen bij fatale woningbranden, tegen 33 in 2018.

Oorzaken

In de provincies Overijssel en Limburg registreerden verzekeraars in 2019 relatief de meeste claims. Gemiddeld woedden daar 11,2 branden per 1.000 huishoudens, gevolgd door de provincies Noord-Brabant (10,3), Gelderland (9,1) en Drenthe (9,1). Belangrijke oorzaken van woningbranden in 2019 waren menselijk handelen, een defect of slecht werkend apparaat en kortsluiting.

Rookmelders

Rookmelders kunnen volgens het Verbond van Verzekeraars een rol spelen in een verdere daling van het aantal claims. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: “Snel handelen bij brand is erg belangrijk. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel. Zo kan je vlug zelf actie ondernemen om de brand in de kiem te smoren. Daarmee kun je ook brandschade aan je huis en eigendommen beperken, of zelfs voorkomen”.

Volgens Hilda Raasing, portefeuillehouder Brandveilig leven van Brandweer Nederland, heeft 70% van de huishoudens wel een rookmelder, maar werkt deze maar in 35% van de gevallen. Vaak hangt de melder ook niet op de juiste plaats. Raasing: “Daarom voeren we in oktober actief campagne, om mensen aan te zetten rookmelders op te hangen, ze goed te onderhouden en te vervangen als dat nodig is. Want goed geplaatste en werkende rookmelders redden levens!”. Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.