Uitgeput doorwerken tijdens vakantie

0

De tweede Movir Vitaliteitsmonitor laat zien hoe groot de impact van de coronacrisis is op de mentale en fysieke gesteldheid van zzp’ers. Nu de economie in Nederland weer aantrekt en er meer werk is, gunnen veel zzp’er zichzelf geen rustmoment terwijl een groot deel van hen al tijden op het tandvlees loopt.

De tweede meting van de Movir Vitaliteitsmonitor is door onderzoeksbureau MWM2 uitgevoerd onder 1.340 zakelijk en medisch professionals. Yoram Schwarz, directeur van Movir, over de uitkomsten: “De economische schade van de coronacrisis lijkt mee te vallen, maar de impact op de mentale en fysieke gesteldheid van zelfstandigen is groot. Ze ervaren niet alleen meer stress (23%), maar zorgen ook minder goed voor zichzelf: 16% eet meer, 10% eet ongezond en drinkt meer alcohol en één op de vijf beweegt minder. Als je dan ook ziet dat 12% slechter slaapt en dat 17% vaker last heeft van sombere stemmingen, dan gaat het op verschillende – elkaar versterkende – fronten niet goed met zelfstandigen. Dit is alarmerend!”

Opvallend genoeg beoordelen de zelfstandig professionals hun vitaliteit gemiddeld toch nog met een 7,6. Dat cijfer geeft Schwarz de hoop dat een groot deel van deze professionals de veerkracht heeft om fysiek en mentaal gezond uit deze situatie te komen. “Maar dit gaat niet vanzelf. Daar moet je de ruimte voor nemen, soms met begeleiding van buitenaf.”

Werkvakantie

Een zesde van de zelfstandig professionals geeft aan op zijn of haar tandvlees te lopen. Desondanks werkt driekwart van de zelfstandigen door tijdens de vakantie, als ze al de ruimte voelen om vakantie te nemen. Een kwart van de zelfstandigen geeft aan zich tijdens de vakantie zorgen te maken om werk. “Zelfstandigen geven aan dat ze dringend ruimte nodig hebben om weer op te laden. In werkelijkheid werken ze door, slaapt 9% slechter op vakantie en is 17% zelfs uit zijn doen op vakantie. Van dat noodzakelijke opladen komt zo weinig terecht. Integendeel, het werkt dan zelfs averechts”, aldus Schwarz.

Veranderen doe je samen

Voor veel zelfstandigen betekende corona een moment van bezinning. Van de respondenten geeft 80% aan in de achterliggende periode plannen te hebben gemaakt om verschillende dingen anders aan te pakken. Zo wil 31% meer ontspannen in het leven staan, 29% is van plan om meer te bewegen of gezonder te eten en 21% wil meer aandacht besteden aan zichzelf. Volgens Schwarz ervaren nog veel van deze zelfstandige professionals een drempel om in dat veranderingsproces gebruik te maken van een helpende hand.

Schwarz: “Wij doen ons best om met steun en handvatten deze drempel weg te nemen bij onze verzekerden. Als zelfstandige sta je zelf aan het roer. Wanneer je goed voor jezelf zorgt – en daar op tijd ondersteuning bij vraagt – kan je in beweging blijven. En het werkt, de helft van hen geeft aan dat ze zo hebben voorkomen dat ze arbeidsongeschikt raakten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.