Uitbreiding gratis lenen voor woningverduurzaming

0

Het 0% rentetarief bij het Warmtefonds wordt verbreed naar inkomens tot 60.000 euro. Woonminister Hugo de Jonge: “Het adagium ‘Geld lenen kost geld’ laten we voor verduurzaming van de eigen woning bij deze groep los omdat we drempels willen wegnemen en verduurzaming willen belonen.”

Vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. Hierdoor stijgt volgens het kabinet de productie, daalt de prijs en moet de warmtepomp een financieel nog aantrekkelijker alternatief worden voor de cv-ketel.

Volgens het kabinet verdient de investering in een warmtepomp zich op dit moment in gemiddeld zeven jaar terug, gevolgd door een structureel lagere energierekening voor de gehele levensduur van de (hybride) warmtepomp. Met de nieuwe standaard hoopt het kabinet ook de technische ontwikkeling van de warmtepomp te stimuleren. “De hybride warmtepomp die vanaf 2026 de minimumstandaard is, gebruikt minder aardgas, verlaagt de energierekening en draagt bij aan het klimaat. Iedereen moet daarvan kunnen profiteren, daarom zijn er subsidies en leningen: de investering is daarmee betaalbaar voor iedereen en verdient zichzelf terug. We willen dat iedereen hierin mee kan doen”, aldus minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

De minimumnorm geldt vanaf het moment dat de cv-ketel wordt vervangen. Andere oplossingen kunnen zijn: een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, bijvoorbeeld stadsverwarming.

Uitzonderingen op de norm

Voor de meeste grondgebonden woningen wordt het dus verplicht om over te stappen. Er komt wel een uitzonderingsmogelijkheid voor situaties waarin de norm niet goed kan worden toegepast, bijvoorbeeld vanwege geluidseisen, noodzakelijke aanpassingen aan de woning of wanneer de verwarmingsinstallatie tot onevenredig hoge kosten leidt; bijvoorbeeld omdat binnen tien jaar een collectieve wijkoplossing (zoals een warmtenet) wordt gerealiseerd. Monumenten worden vooralsnog op voorhand uitgezonderd, vanwege de complexe vergunningstrajecten. Voor appartementen geldt hetzelfde vanwege aandachtspunten op het gebied van geluid en ruimtelijke inpassing.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.