Twijfels over maximering hypotheek

0

De Raad van State, het hoogste adviesorgaan voor de regering, plaatst grote vraagtekens bij het nut om de maximale hoogte van hypotheken te verlagen naar 100% van de woningwaarde. De overheid wil dat graag om overkreditering te voorkomen, maar er is ook nog zoiets als contractsvrijheid, zo schrijft de RvS in een advies.

Volgens de RvS moet de overheid een bijzonder goede motivatie hebben om tot zo’n ingreep over te gaan, omdat de scheiding tussen de publieke en de private zaak anders in het geding komt. Daar komt bij dat de overheid al een dikke vinger in de pap heeft in de hypotheeksector; denk daarbij aan het gekrakeel rond de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is de branche zelf al bezig met regulering. Zo is er een strenge zorgplicht.

Het nut van een maximering wordt vooral betwijfeld omdat het weinig invloed zal hebben op de volatiliteit van de huizenmarkt. Dat betekent dat de noodzaak voor zo’n ingreep volgens de Raad van State niet helemaal duidelijk is.     

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.