‘Twijfels bij zzp’ers over AOV’

0

Bij zzp’ers die overwegen om het risico van arbeidsongeschiktheid op te vangen met een verzekering of crowdsurance is door het pensioenakkoord de twijfel toegeslagen. Dat merkt SharePeople aan de vragen die zij momenteel krijgen over de AOV .

Cosmas Blaauw, oprichter van crowdsuranceplatform SharePeople: “De verplichte AOV die opeens in het pensioenakkoord opdook, heeft gezorgd dat die AOV direct een top-of-mind onderwerp werd onder zzp’ers. Wij zien dat in ons websitebezoek. Dat is enorm gestegen sinds het pensioenakkoord. Met onze crowdsurance aanpak zijn we hét alternatief dat op landelijke schaal een veel goedkopere oplossing is dan een gangbare AOV bij verzekeraars. Maar we krijgen nu ook vaak de vraag of ze niet beter kunnen afwachten tot die verplichte AOV er komt. Dat is best logisch. Zeker als je zou kiezen voor een dure AOV bij een reguliere verzekeraar wil je niet met een dure verzekering zitten die je per 2022 niet meer nodig hebt.”

Geen duidelijkheid

“Omdat duidelijkheid minimaal tot 2022 op zich laat wachten, is het voor zzp’ers die toch al iets wilden regelen voor arbeidsongeschiktheid verstandig om te kijken hoe je niet vast komt te zitten aan een dure verzekering die je na 2021 wellicht niet meer nodig hebt. SharePeople heeft dan een unieke positie. Want de manier waarop wij onderling arbeidsongeschiktheid regelen, is volledig flexibel en per maand opzegbaar of aan te passen. Met andere woorden: met SharePeople komt een zzp’er onder die verplichte AOV uit”, aldus Blaauw.

Pensioenpotje

Een deel van de klanten van SharePeople heeft de arbeidsongeschiktheidsregeling gekoppeld aan hun pensioenpotje. Blaauw: “Niet aangesproken ziektegeld wordt dan naar hun eigen pensioenpotje bij BrightPensioen overgemaakt. De maandelijkse inleg van deelnemers wordt alleen aangesproken als er mensen in de kring van deelnemende leden ziek zijn. Afhankelijk van het ziektepercentage ben je een gedeelte kwijt aan donaties. Het – naar verwachting – grootste deel dat niet nodig is geweest voor uitkeringen aan zieken, kan automatisch naar een pensioen- of beleggingsrekening bij BrightPensioen. Zo bouwen zzp’ers direct een potje voor later op.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.