Twijfel over evenwicht op hybride markt WGA

0

Hoewel de Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet verbetering hybride markt WGA, verwacht minister Asscher niet dat bedrijven massaal het UWV gaan verlaten om staartlasten achter te kunnen laten. Marjol Nikkels-Agema, directeur CS Opleidingen, die regelmatig in InFinance publiceert, trekt de mening van de minister in twijfel in dit artikel.

De hybride markt WGA houdt in dat werkgevers een keuze hebben tussen een publieke verzekering bij het UWV of kiezen voor het WGA-eigenrisicodragerschap. Veelal met een private verzekering. De wet verbetert het speelveld waardoor het voor de private verzekeraars weer mogelijk is om de concurrentie aan te kunnen gaan met het UWV. Dit was niet mogelijk omdat bedrijven voor een minimumpremie naar het UWV terug konden gaan.

Bovendien worden de risico’s nog groter door de samenvoeging vast en flex per 2017. Het eigenrisicodragerschap WGA is dan niet alleen meer voor werknemers met een vast dienstverband, maar ook voor werknemers met een flex-dienstverband. Asscher is met de Wet verbetering hybride stelsel WGA de private verzekeraars tegemoetgekomen om zo te zorgen dat het hybride systeem met keuzemogelijkheid tussen UWV of het eigenrisicodragerschap met private verzekering blijft bestaan.

Raad van State

Het advies van de Raad van State op het wetsvoorstel om alle bedrijven vanaf 2017 die bij het UWV zitten een premie te laten betalen passend bij de eigen schade (historische premie conform T-2) is dus niet opgevolgd. De kritiek van de Raad van State kwam mede voort uit het feit dat de bestaande staartlastenreserve van 1,5 miljard niet genoeg is om alle bedrijven die nu nog bij het UWV zitten eigenrisicodrager te laten worden.

Berekeningen laten zien dat dan ongeveer 3,8 miljard euro nodig zou zijn wanneer alle bedrijven die nu bij het UWV zitten zouden besluiten om eigenrisicodrager te worden. Minister Asscher verwacht echter geen problemen. Hij verwijst daarbij naar een passage van het UWV bij de premienota 2016.

In die nota staat: “Wij verwachten dat het aantal werkgevers dat jaarlijks weggaat bij UWV vanaf 2017 licht zal stijgen. Het gaat hierbij met name om werkgevers met een hoog risico. Het aantal werkgevers dat jaarlijks terugkeert naar UWV zal vanaf 2017 licht dalen. Ook hier zijn het de werkgevers met een hoog risico die eerder op de private markt zullen blijven. De stromen zullen naar verwachting klein zijn en elkaar redelijk in evenwicht houden.”

Lees hier het hele artikel van Marjol Nikkels-Agema.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.