‘Tweedeling op de woningmarkt’

0

Volgens De Hypotheekshop is de stijging van de huizenprijzen goed te zien in de hoogte van de aangevraagde hypotheken. De hypotheekketen vergeleek daarom de aangevraagde hypotheken van dit jaar met die van 2017. En concludeert dat er sprake is van een tweedeling op de woningmarkt.

“Het grootste deel van de hypotheken dat wordt aangevraagd, ligt in hoogte tussen de 100.000 en de 300.000 euro”, constateert De Hypotheekshop. “Mede door de gestegen huizenprijzen is het aandeel tussen 100.000 en 250.000 euro echter in twee jaar tijd fors afgenomen (-9 procentpunt). De grootste stijging vond plaats in de categorie tot 50.000 euro (+2,6 procentpunt) én tussen 250.000 en 300.000 euro (+3,1 procentpunt). De veranderingen lijken te wijzen op een groei van het aantal verhogingen én een afname van het aantal woningtransacties in combinatie met een stijging van de huizenprijzen. Wellicht dat ook de verhoging van de maximale NHG-koopsom (2019: 290.000 euro) invloed heeft gehad.”

Loan-to-Income

De Hypotheekshop: “Als we kijken naar de gemiddelde verhouding tussen inkomen en woningwaarde in 2019, dan blijkt dat bijna 60% van de consumenten een hypotheek sluit tussen de 3 en 5 keer de hoogte van het bruto jaarinkomen. Als we wederom de huidige inkomensverhoudingen – Loan-to-Income (LTI) – vergelijken met die van twee jaar geleden, dan valt op dat de categorie 2 tot 5 keer het bruto jaarinkomen flink is afgenomen (-8,5 procentpunt). De toename zit hier in de extremen: zowel in de categorie tot 1 keer (+3,7 procentpunt) als in de categorie meer dan 5 keer het jaarinkomen (+3 procentpunt). Ook hier lijkt de verschuiving veroorzaakt door de woningmarkt: groei van het aantal verhogingen en oversluitingen. Bovendien is een stijging van zowel de huizenprijzen als van de inbreng van overwaarde te zien. Daarnaast zien we de afname terug van goedkope en middeldure woningen, aangezien hypotheken van meer dan 5 keer het inkomen vooral de hogere hypotheken betreffen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.