Tweedehands toestel bij schade mag

0

Verzekeraar ACE mag een verzekerde bij schade een refurbished mobiele telefoon ter vervanging aanbieden. Het vervangende product moet qua type en specificaties wel gelijkwaardig zijn aan het kapotte toestel. Dit oordeelde de Geschillencommissie onlangs in een aan Kifid voorgelegde zaak.

Verzekeraar ACE European Group bood een verzekerde die een kapotte telefoon claimde op zijn toestelverzekering, een refurbished telefoon aan ter vervanging. Dit is een gereviseerd toestel met garantie. Met dit aanbod was verzekerde het niet eens. Hij stelde recht te hebben op een nieuw toestel ter vervanging van zijn elf maanden oude mobiele telefoon. Dit heeft hij ook zo begrepen bij het afsluiten van de verzekering voor zijn Sony Xperia Z5 in de winkel.

De Geschillencommissie oordeelt nu dat verzekeraar ACE met het aanbieden van een refurbished mobiele telefoon ter vervanging van een defecte mobiel voldoet aan haar verplichting voortvloeiend uit deze toestelverzekering.

Vervangingswaarde

In haar bindende uitspraak wijst de Geschillencommissie daarbij op het verschil tussen vervangingswaarde en nieuwwaarde. “Een toestelverzekering is een schadeverzekering en daarvoor geldt dat zaken zoals mobiele telefoons in principe verzekerd zijn naar vervangingswaarde. Uit de verzekeringsovereenkomst blijkt niet dat partijen zijn afgeweken van de vervangingswaarde. Dit betekent dat het kapotte toestel vervangen moet worden door eenzelfde type apparaat of een apparaat met gelijkwaardige specificaties. Het vervangende apparaat moet naar staat en eigendom gelijkwaardig zijn; dat hoeft dus geen nieuw toestel te zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.