‘Tweede week op rij met uitzonderlijke stijging hypotheekrente’

0

Voor de tweede week op rij hebben bijna alle actieve geldverstrekkers hun rentetarieven verhoogd, meldt De Hypotheekshop. “Dat zorgt voor een weekstijging van de gemiddelde hypotheekrente die vergelijkbaar is met die van vorige week. Sinds juni 2008 is de hypotheekrente niet zo hard opgelopen.”

“Veel consumenten reageren op de stijgende rente en willen nog snel hun hypotheek oversluiten of verhogen (of een combinatie), bijvoorbeeld voor een verbouwing. Dat leidde vorige week zowaar tot een nieuw weekrecord van hypotheekaanvragen in Nederland (22.000 aanvragen via HDN), dat wordt bijgehouden vanaf 2011. Ook in de huidige week lijkt het aantal in de buurt van de 20.000 aanvragen uit te gaan komen, het dubbele van wat de laatste jaren een normale week is. Op dit moment is nog slechts één op de drie aanvragen in verband met de aankoop van een eigen woning (starter of doorstromer)”, zegt de hypotheekketen.

Nieuw tijdperk

“Door de oplopende rente is sinds deze week aan een opmerkelijke situatie een einde gekomen. Vanaf 2015 waren eerst 5 jaar vast en later zelfs ook 10 en 20 jaar vast, onder de variabele hypotheekrente gedoken. Mogelijk een eerste teken dat de rente op weg is naar een nieuw tijdperk, waarin de opkoopprogramma’s van de centrale banken zullen worden afgebouwd. De marktrente (rendement op staatsobligaties, maatstaf voor de hypotheekrente) die onder meer door de hoge inflatie al enige maanden aan het oplopen is, maakte de afgelopen week een pas op de plaats. Mogelijk dat uitspraken van Christine Lagarde, president van de ECB, hier debet aan zijn. Zij waarschuwde voor het te snel aanscherpen van het monetaire beleid van de centrale bank, waardoor het economisch herstel zou kunnen worden vertraagd. Daarnaast speelt de dreigende escalatie van het conflict rond Oekraïne waarschijnlijk ook een belangrijke rol. Hoewel geldverstrekkers nog niet de volledige stijging van de marktrente hebben ingeprijsd in hun hypotheekrentetarieven, kan stabilisering er wel voor zorgen dat ook de hypotheekrente in een rustiger vaarwater belandt”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.