‘Tweede hypotheek 50-plusser veel vaker aflossingsvrij dan bij 50-minner’

0

Van Bruggen Adviesgroep merkt op dat vijftigplussers veel vaker bij een tweede hypotheek voor een aflossingsvrije hypotheek kiezen dan mensen die jonger dan vijftig zijn. Uit cijfers van HDN blijkt dat slechts 17% van de 50-minners voor deze vorm kiest, terwijl dat percentage bij vijftigplussers bijna op de helft ligt. Vanaf 60-plus kiest zelfs 62% bij een nieuwe voor een aflossingsvrije hypotheek.

Het aandeel aflossingsvrije hypotheken bij een tweede hypotheek is bij 50- en 60-plussers de afgelopen jaren gestaag gestegen, van respectievelijk 26 naar 33% en van 48 naar 62%. Het verschil met 50-minners is groot. Volgens Michiel Meijer (foto), algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, komt dit door verschillen in uitgangspunten. “De 50-plusser heeft gemiddeld meer overwaarde in het huis zitten en benut deze vaker voor consumptieve doeleinden of een schenking aan kinderen. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde restant hypotheekschuld steeds lager is bij een hogere leeftijdsklasse. Er is daardoor veel meer ruimte om op een verantwoorde wijze een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.”

Betaalbare maandlast

Bovendien kiest zeker de zestigplusser graag voor een in de toekomst betaalbare maandlast. Meijer: “De lasten zijn laag bij een aflossingsvrije hypotheek. En door de rente lang vast te zetten, is er ook lang zekerheid over deze lage maandlasten. Dit is wenselijk voor wanneer het pensioeninkomen lager is. Zelfs bij een verbouwing wordt daarom regelmatig voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen, ondanks dat de hypotheekrente dan niet meer aftrekbaar is. De voorkeur voor meer aflossingsvrij is prima verklaarbaar op die leeftijd.”

Langere horizon

“Voor een 50-minner met een veel langere horizon, waarbij de kans bestaat dat hij in de toekomst naar een duurdere woning wil verhuizen, is het vaak veel verstandiger om te kiezen voor een hypotheek met aflossing. Dit omdat je dan meer overwaarde opbouwt, waardoor je in de toekomst ook bij een duurdere woning een betaalbare hypotheek overhoudt”, zegt Meijer.

Overgangsregels

Onderzoeksresultaten laten verder zien dat het aflossingsvrije deel bij 50-plussers ook groter is bij oversluitingen en doorstromers. Meijer: “Dit is logisch omdat 50-plussers in grotere mate gebruik kunnen maken van de overgangsregels. Per januari 2013 geldt dat de hypotheekrente alleen nog aftrekbaar is voor aflossende hypotheken. Maar wie voor die tijd al een hypotheek had, wat voor veel vijftigplussers geldt, mag zijn aflossingsvrije hypotheek gewoon voortzetten en zelfs oversluiten met behoud van de hypotheekrenteaftrek.”

Populariteit

Toch blijkt uit cijfers dat ook onder 50-minners de aflossingsvrije hypotheek aan populariteit heeft gewonnen. Meijer: “Dat geldt niet alleen voor tweede hypotheken, maar ook voor oversluiten en doorstromen. Bij doorstromen kiest 39% van de 50-minners voor een aflossingsvrije hypotheek, terwijl dit bij oversluiten geldt voor 44% van hen. De reden is van vergelijkbare aard. Ook een deel van de 50-minners heeft inmiddels een behoorlijke overwaarde opgebouwd. Het is zeer waarschijnlijk dat dit vooral op gaat voor de veertigers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.