Twee op drie kentekens (land)bouwvoertuigen niet bij verzekeraar bekend

0

“Geef snel het kenteken van je trekker en zelfrijdende werkmaterieel (MMBS) door aan je verzekeraar.” Die oproep doen het Verbond van Verzekeraars en de RDW aan de eigenaren van deze voertuigen. Nog maar een op de drie kentekens is bij de verzekeraar bekend, blijkt uit cijfers van de RDW.

Geeft de eigenaar het kenteken niet of pas na 1 januari door, dan loopt hij het risico op waarschuwingsbrieven (van de RDW) en boetes (circa 400 euro van Justitie). “Het levert in ieder geval situaties op die eenvoudig te voorkomen zijn”, zegt Rob van Dokkumburg, conversiemanager van de RDW. “Je moet het kenteken toch een keer doorgeven, dus kun je dat maar beter meteen doen. Hoewel de RDW en de verzekeraar deze laatste stap wel melden, vermoeden we dat de eigenaar het vergeet zodra hij het kentekenbewijs in de bus heeft.”

85.000 verzekerde trekkers

Van de ongeveer 450.000 (land)bouwvoertuigen die tot nu toe geregistreerd zijn, moeten 290.000 trekkers en rijdend werkmaterieel een verzekering hebben – voor (land)bouwaanhangwagens is dat niet nodig. Van slechts 85.000 stuks is de verzekering ook bekend bij de verzekeraar en staat die ook in het verzekeringsregister van de RDW. De verzekeringsplicht geldt overigens niet als het voertuig geschorst is.

Kenteken doorgeven is verplicht

Vanaf 1 januari 2022 mogen trekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en) en hun getrokken materieel alleen nog de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn. Die eerste twee groepen moeten ook een WA-verzekering hebben. Heeft een eigenaar een kenteken ontvangen, dan moet hij die zelf doorgeven aan zijn verzekeraar. Die zet hem op zijn beurt in het verzekeringsregister van de RDW. Dat kan de RDW niet zelf doen, omdat de organisatie niet zelf kan vaststellen of een voertuig een verzekering heeft.

Gevolgen geen kenteken

Vergeet de eigenaar het kenteken door te geven, dan kan dat waarschuwingsbrieven of een boete opleveren. Houdt de politie vanaf 1 januari 2022 de trekker of MMBS staande, dan kunnen zij niet controleren of er een verzekering bij het voertuig hoort, dat kan gevolgen hebben. Ook bij een eventuele geautomatiseerde controle bij de RDW lijkt het voertuig dan onverzekerd. De eigenaar moet dan achteraf nog zijn kenteken doorgeven en de verzekeraar moet de dekking alsnog aanmelden.

Assurantietussenpersoon

Nederlandse verzekeraars hebben het doorgeven van het kenteken makkelijk gemaakt. Vaak kan het via de website, telefonisch of per e-mail. Ook een assurantietussenpersoon kan het kenteken doorgeven. De eigenaar kan zelf checken of zijn voertuig bij de RDW als verzekerd geregistreerd is door het kenteken in te voeren in de ‘kentekencheck’ op de RDW-website. Kijk dan onder ‘Status van het voertuig’ bij ‘WAM verzekerd’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.