‘Twee op de vijf huurders wil verhuizen, maar kan dat niet’

0

Maar liefst twee vijfde van de Nederlandse huurders wil graag verhuizen, maar heeft hier niet de (financiële) mogelijkheden voor. Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1004 Nederlanders met een huurwoning, uitgevoerd door Panelwizard. Zij zitten hierdoor gevangen in een onwenselijke woonsuatie, want 39% van alle ondervraagden is op dit moment niet gelukkig met zijn of haar woning.

Vooral particuliere huurders zitten noodgedwongen vast in hun huidige woning. Zo wil maar liefst 45% van hen verhuizen, maar hebben zij hier niet de middelen voor. Onder huurders in de sociale sector bedraagt dit percentage 35%. Tenslotte zit 41% van degenen die in een (studenten)kamer wonen in dezelfde benarde situatie. “De krankzinnige markt voor koophuizen heeft duidelijke gevolgen voor huurders”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Zo kunnen veel particuliere huurders niet de gewenste stap richting een koophuis maken en toveren gemeenten sociale huurpanden om tot woningen voor de vrije sector. Op die manier zitten steeds meer Nederlanders vast in hun huidige woonsituatie, wat in sommige schrijnende gevallen dus zelfs een studentenkamer is.”

Verhuispoging opgegeven

Mogelijk doordat huurders het gevoel hebben dat zij vast zitten in hun huidige stek, heeft een deel van hen hun verhuiswens opgegeven. Zo blijkt uit het onderzoek dat ondanks de hoge mate van woonontevredenheid, slechts 22% van de ondervraagden actief een andere woning zoekt. Op dit moment zijn Nederlanders met een (studenten)kamer meer op zoek naar een beter alternatief (36%) dan particuliere huurders (29%) en huurders in de sociale sector (19%). Abrahamse: “Waar het eerder met name in de Randstad ondoenbaar was om een geschikte koop- of huurwoning te vinden, beweegt dat probleem zich sinds de coronacrisis steeds meer naar kleinere steden en dorpen. Even naar een andere woonplaats verhuizen is dus ook makkelijker gezegd dan gedaan, nog even losstaand van de financiële uitdaging die daarbij komt kijken.”

Geldgebrek

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral geldgebrek een verhuizing onmogelijk maakt voor particuliere huurders. Zo stellen maar liefst zeven op de tien van hen dat zij vanwege een tekort aan financiële middelen nu geen huis kunnen kopen. Ook een geschikter huis huren blijkt voor 33% van hen gezien hun financiële situatie onbegonnen werk. Abrahamse: “Voor veel starters, met bijhorende salarissen en vaak aanzienlijke studieschulden, is een gemiddeld huis in Nederland onbetaalbaar. Daarnaast stellen huurbazen of -corporaties belachelijke eisen aan hun potentiële huurders. Denk aan borgstellingen van twee keer de maandhuur of inkomenseisen die totaal niet in verhouding staan tot de vaste lasten. Op die manier blijven huurders gevangen in hun huidige woonsituatie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.