Ruim 65% van de consumenten wil de komende weken op zoek gaan naar een betere of goedkopere zorgverzekering voor 2025.
Zo blijkt uit een Factsnapp-onderzoek van Geld.nl. Paul Huibers, expert zorgverzekeringen bij de financiële vergelijkingssite, legt uit waarom mensen gaan shoppen voor hun zorgverzekering. “Een belangrijke reden is dat de premies opnieuw gaan stijgen.” Verder valt op in het onderzoek dat de helft van alle consumenten die iets wil wijzigen in de zorgverzekering, de dekking wil uitbreiden. “Dit druist in tegen de overstapcijfers van afgelopen jaren. Hieruit blijkt namelijk dat mensen zich steeds minder aanvullend verzekeren. Ik zie deze uitkomst daarom vooral als een signaal dat mensen hoge zorgkosten willen voorkomen en dus een aanvullende verzekering overwegen.”
Hogere premies en kwaliteit zorg
Met een verwachte gemiddelde zorgpremie van 158 euro per maand voor een basisverzekering, stijgen de zorgpremies voor 2025 gemiddeld met 12 euro per maand. Een stijging die, zoals blijkt uit beleidsdocumenten die de regering afgelopen Prinsjesdag presenteerde, door vergrijzing en stijgende (loon)kosten in de zorg de komende jaren alleen maar toeneemt. Huibers: “Een huishouden met twee volwassenen moet komend jaar rekenen op zo’n 316 euro per maand aan vaste lasten voor een basiszorgverzekering. Hier komende eventuele aanvullende verzekeringen nog bij. Logisch dus dat twee derde van de consumenten de eigen zorgverzekering de komende weken kritisch onder de loep wil nemen. Dit wil overigens niet zeggen dat al deze mensen ook werkelijk overstappen.”
Vergelijkingssites
Dat een grote groep consumenten uit het onderzoek van Geld.nl aangeeft hun zorgverzekering te willen vergelijken, past bij het beeld dat de Autoriteit Consument & Markt eerder dit jaar schetste op basis van eigen onderzoek. Hieruit bleek dat consumenten voor het afsluiten van hun zorgverzekering steeds vaker gebruikmaken van vergelijkingssites.
Uitgebreidere dekking
Binnen de grote groep consumenten die wil overstappen, gaf de helft aan iets te willen veranderen aan de huidige verzekering. Hierbij overweegt 34% van de ondervraagden een minder uitgebreide aanvullende dekking. Zo’n 8% wil de aanvullende dekking zelfs opzeggen. Tegelijkertijd wil 44% de aanvullende zorgverzekering juist uitbreiden. “Deze mensen zetten de extra kosten van een aanvullende verzekering af tegen het risico van een hogere rekening achteraf”, aldus Huibers. “Ook daarom vergelijken consumenten vaker. Want als je jezelf toch aanvullend verzekert, wil je de juiste dekking tegen zo min mogelijk extra kosten.”
Mannen versus vrouwen
Opvallend is het verschil tussen de seksen: van de mannelijke ondervraagden gaf 38% aan de aanvullende verzekering uit te willen breiden versus 49% van de vrouwelijke ondervraagden. Ook valt op dat bij de mannelijke ondervraagden de behoefte om de aanvullende verzekering uit te breiden sterk verschilt per leeftijdscategorie. Zo ligt dit bij mannen tussen 18 en 29 jaar op 25%, terwijl 48% van de mannen in de leeftijdscategorie 40-49 jaar zichzelf uitgebreider wil verzekeren. Het beeld onder de vrouwelijke ondervraagden is gelijkmatiger: hier schommelt iedere leeftijdscategorie rond de 49%.
Eigen risico
Geld.nl vroeg consumenten in haar onderzoek ook of ze hun eigen risico wilden veranderen. Hierop gaf 11% van de ondervraagden aan het eigen risico te willen verlagen. Ruim 14% wil het eigen risico juist verhogen. Koplopers hierbij zijn de mannelijke ondervraagden in de leeftijdscategorie 18 tot en met 29 jaar; van hen wil 35% het eigen risico verhogen. “Het aantal consumenten dat iets aan het eigen risico wil wijzigen, is relatief laag. Reden hiervoor kan zijn dat mensen hun eigen risico al eerder hebben verlaagd of verhoogd, waardoor aanpassen niet verder kan of niet nodig is. Dat vooral de jonge consument het eigen risico verhoogt, is goed te verklaren. Deze relatief gezonde groep consumenten verwacht weinig zorg nodig te hebben. Voor hen weegt de premiekorting die een hoger eigen risico oplevert, op tegen het risico van onverwachte zorgkosten”, zegt Huibers. Verhogen van het eigen risico kan ook in 2025 tot een bedrag van 885 euro. Toch adviseert Huibers om hiermee voorzichtig te zijn. “Doe dit alleen wanneer je voldoende financiële middelen hebt om áls je zorg buiten de basisverzekering nodig hebt, het eigen risico zelf op te vangen.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.