Tussentijdse premiestijging De Vereende

0

De premieverhoging die de Vereende per 1 januari 2018 voor een aantal productgroepen heeft doorgevoerd blijkt niet voldoende om dit jaar zonder verlies af te sluiten. Per 1 mei gaan de premies opnieuw fors omhoog. Adviseurs zijn inmiddels per brief geïnformeerd over de ingreep.

Voor motorrijtuigen en bijbehorende dekkingen gaat de premie 25% omhoog. Voor taxi’s en bij brand, aansprakelijkheid en rechtsbijstand stijgen de premies met 10%. De nieuwe premie geldt vanaf de hoofdpremievervaldatum of bij eerdere mutatie. De voorwaarden blijven wel gelijk. Samen met de premiestijging van 1 januari 2018 betekent dit volgens de Vereende een verhoging van minimaal 10% bij brandverzekeringen tot maximaal 42% bij motorrijtuigenverzekeringen.

Rode cijfers

Voorsorterend op de publicatie van het jaarverslag begin mei, geeft de Vereende nu al aan dat de nieuwe premieronde het gevolg is van slechte schaderesultaten en als gevolg daarvan een verlies van rond de 4 miljoen euro over het boekjaar 2017.

Geen andere keuze

In de brief schrijft de Vereende zicht bewust te zijn van de negatieve gevolgen voor de adviseurs en hun klanten. “We hebben diverse maatregelen genomen om de premiestijging zoveel mogelijk te beperken, zoals schadepreventieprogramma’s, kostenbesparingen, uitstel van investeringen en optimalisatie van onze interne processen. Ondanks deze inspanningen is een verdere verhoging van de premie noodzakelijk.”

Als onderdeel van het totale distributiebeleid laat de Vereende de adviseurs tevens weten dat het in de komende periode ook het provisiebeleid zal heroverwegen. Aan die boodschap gaat nog een tip vooraf. “Door de verhoging van de premie stijgt ook het provisiebedrag per polis automatisch. Mocht u de premieverhoging voor uw klanten enigszins willen verlichten, dan kunt u dat doen door het provisiepercentage te verlagen”, aldus de Vereende.

Aanpassing waarborgsom

Aan het eind van dit jaar stapt de Vereende over naar een nieuw polis- en schade-administratiesysteem. Bij de inrichting daarvan is ervoor gekozen om de hoogte van de waarborgsom – die nu nog varieert tussen 175 en 500 euro – per 1 mei 2018 gelijk te trekken voor alle motorrijtuigenproducten. Het bedrag van de nieuwe waarborgsom is dan 268 euro. Deze aanpassing heeft geen gevolgen voor klanten die reeds een lopende polis hebben en een ander bedrag aan waarborgsom hebben betaald.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.