Tulpenfonds sorteert voor op ZZP-basisverzekering

0

Het Tulpenfonds wacht een eventuele verplichte zzp-basisverzekering niet af en komt nu al met een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) met een premie vanaf 50 euro en hulp bij herstel vanaf dag één.

De nieuwe AOV biedt via de indeling in solidariteitsgroepen lagere tarieven. Afhankelijk van het beroep en de leeftijd wordt de ondernemer opgenomen in een van deze vier groepen. De premie kan volgens het Tulpenfonds in de praktijk nog lager uitvallen omdat de premie aftrekbaar is. Maudie Derks, CEO Acture Groep: “Wij hebben bij de ontwikkeling van dit product gekeken wat we kunnen leveren voor 50 euro bruto in de maand. Dat leidde tot een basisproduct waar we volledig achter staan. De aov heeft verschillende kenmerken van de verplichte basisverzekering waar werkgevers en werknemers op dit moment over in gesprek zijn. Zo heeft het een vaste eigenrisicoperiode, een vast verzekerd (minimum)inkomen en is de begeleiding vanaf dag één gericht op het weer zelfstandig kunnen verwerven van inkomen onder het principe: het hebben van werk is de beste sociale zekerheid. Het streven is om een omvang te creëren waarbij er een fonds ontstaat dat zo solidair is dat uiteindelijk 97% van de aanvragen wordt geaccepteerd.”

Het Tulpenfonds is een initiatief van VSZ Assuradeuren, onderdeel van de Acture Groep. Risicodrager is iptiQ Life S.A..

Markt lost het op

Derks gelooft niet in de opgelegde verplichting van een verzekering en denkt dat de oplossing vanuit de branche kan komen. “Er komen nu betaalbare oplossingen die tot voor kort ondenkbaar waren, maar die wel passen in het verzoek aan de markt. Waar nodig is de markt -als daar ook een verdienmodel in wordt gevonden – bereidt om zaken aan te passen zodat de aov nog laagdrempeliger gaat worden voor alle zzp’ers. Je ziet niet voor niets afgelopen weken verschillende nieuwe initiatieven de kop op steken.”

Wat kan het verschil maken? Derks: “Stap 1: een acceptatieplicht voor verzekeraars, in combinatie met de gewraakte verzekeringsplicht voor zzp’ers. Dat zou de zaak enorm in beweging kunnen brengen, alleen al vanwege het feit dat verzekeraars in één klap volume kunnen creëren. Dat volume maakt  tevens stap 2 mogelijk: toetredingsdrempels zo goed als af te schaffen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.