TU Delft: Hypotheekmarkt blijft nog even business as usual

0

Corona heeft tot nieuwe hypotheekvoorwaarden geleid, blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft faculteit Bouwkunde. De monitor gaat voor het derde kwartaal min of meer uit van business as usual, dat ook het tweede kwartaal kenmerkte.

Voor de Monitor Koopwoningmarkt werkt de TU Delft samen met onder andere Bureau Krediet Registratie (BKR), Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), De Hypotheekshop, HDN, Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en Vereniging Eigen Huis (VEH).

Zowel de koopwoningmarkt als de hypotheekmarkt hebben in het tweede kwartaal op volle toeren gedraaid. Een opmerkelijke situatie concluderen de onderzoekers van de TU Delft, die in de vorige kwartaalrapportage ook niet helemaal werd verwacht. “De economische maatregelen van de overheid en de intelligente lockdown hebben er mede voor gezorgd dat de verspreiding van het virus sterk is teruggedrongen in de maanden mei-juli. Iedereen is daardoor optimistischer geworden, waardoor ook het vertrouwen in de economie en in de woningmarkt niet verder weggezakt blijkt te zijn in die maanden. De woningvraag is daardoor nog steeds groot, de krapte op de woningmarkt nog even hoog en dus houden de koopprijsstijgingen gemiddeld genomen aan. Business as usual.”

Business as usual

De ontwikkelingen op de koopwoningmarkt en hypotheekmarkt in het vierde kwartaal van 2020 en eerste kwartaal van 2021 zullen volgens de onderzoekers van de TU Delft sterk afhangen van de mate waarin een tweede golf van virusbesmettingen zich zal gaan voordoen, de werkloosheid zich zal ontwikkelen én de maatregelen die daarop genomen zullen worden door de overheid. “Dat valt op dit moment nog absoluut niet te overzien en elke voorspelling in die richting is daarom weinig zinvol. We vermoeden dat in de komende maanden de koopwoningmarkt voornamelijk beïnvloed zal worden door de normale basisfactoren en het normale seizoenspatroon. Daarom komen we voor het derde kwartaal van 2020 tot de volgende verwachting: min of meer business as usual.”

Hypotheekvoorwaarden

Op basis van de adviessoftware van De Hypotheekshop-adviseurs zijn de verschuivingen in hypotheekvoorwaarden ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 in kaart gebracht. Corona zorgde in het tweede kwartaal voor een grote verschuiving. Digitale vervangingen van fysieke documenten werden vaker geaccordeerd, zoals UWV en brondata vanuit de overheid voor inkomensstukken en indien mogelijk modelwaardetaxaties voor een taxatierapport van een menselijke taxateur.

Ook werden digitaal ondertekenen van documenten en identificatie op afstand toegestaan. Huizenkopers met een lopende hypotheekaanvraag die zich bedachten, konden zonder kosten afzien van hun offerte. Ook inhoudelijk werd het beleid soms aangepast in het geval van flexwerkers en doorstromers met twee woningen (overbrugging). Tot slot kwamen er aanvullende vragen aan zelfstandigen en mensen met tijdelijke contracten over de invloed van corona op het inkomen en werd de geldigheid van afgegeven inkomensstukken verkort tot twee maanden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.