Trump laat dekkingsgraad stijgen

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen steeg in november van 99% naar 101%. Volgens de Pensioenthermometer van Aon Hewitt is de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten de oorzaak van deze stijging.

Volgens Aon zorgde zijn aankondiging om zowel fors te investeren in de infrastructuur alsmede de belastingen te verlagen, voor een stijging van de Amerikaanse rente. Ook de rente in de Euro-regio liep op. “Door de stijging van de rente, daalde de obligatieportefeuille 4% in waarde. De wereldwijde aandelenmarkten deden het relatief goed met 3% rendement. De waardestijging van de Amerikaanse dollar versus de euro hielp hierbij. Ook de waarde van onroerend goed steeg. Per saldo daalde het vermogen van pensioenfondsen in november met ongeveer 1%”, aldus Aon Hewitt.

Verlenging hersteltermijnen

Ondanks de stijging van de gemiddelde dekkingsgraad bleef de beleidsdekkingsgraad stabiel op 98%. De beleidsdekkingsgraad is bepalend voor kortingen of indexatie. Bij een beleidsdekkingsgraad lager dan circa 104,3% is er sprake van een dekkingstekort. Kortingen per 1 januari 2017 zijn bij deze hoogte van de beleidsdekkingsgraad niet uitgesloten. Het kabinet heeft inmiddels toegezegd te kijken naar verlengen van de hersteltermijnen. Hiervoor zijn de cijfers van december het uitgangspunt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.