Triodos Bank koploper in hypothecaire woningverduurzaming

0

Begin 2013 is Triodos Bank de eerste met een hypotheek die gekoppeld is aan het energielabel. Door telkens weer met nieuwe initiatieven te komen die verduurzaming van bestaande woningen stimuleren, heeft de groene geldverstrekker zijn koppositie weten te behouden.

“Maak verduurzaming niet te groot. Houd het klein en dicht bij de klant”

In 2020 zag Triodos de portefeuille woninghypotheken met 39% groeien, een jaar eerder bedroeg de stijging 31%. De kredietverlening aan duurzame bedrijven en projecten nam vorig jaar toe met 12% (2019: 11%). Mede door een hoge reservering van 23,9 miljoen euro (2019: 3,3 miljoen) voor verwachte kredietverliezen sluit Triodos het boekjaar toch af met een fors lagere nettowinst: 27,2 miljoen euro tegenover 39,0 miljoen in 2019.

Peter Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur van Triodos Bank: “Op korte termijn hebben we te maken met de economische uitdagingen in verband met COVID-19, maar we zijn ervan overtuigd dat de sectoren die we financieren op middellange en lange termijn goed gepositioneerd zijn om bij te dragen aan een reset van de economie. Een reset die zal leiden tot een economie die duurzamer en sociaal inclusiever is.”

Hypothecaire woningverduurzaming

In de nieuwe InFinance een gesprek met onder andere Jeroen Pels, directeur Hypotheken en Private Banking bij Triodos Bank, en Joris Lans, productmanager Hypotheken en Private Banking bij Triodos Bank, over woningverduurzaming in de hypothecaire kredietverlening. De boodschap van Triodos Bank aan de hypotheekadviseur: “Maak verduurzaming niet te groot. Houd het klein en dicht bij de klant”.

Verduurzamen versnellen

Met Jeroen Pels als deelnemer aan een van de klimaattafels is Triodos Bank in 2018 nauw betrokken bij de totstandkoming van het Nederlandse Klimaatakkoord. Om de verduurzaming van bestaande woningen te versnellen besluit de bank in dat jaar om voortaan meteen bij aanvang van de hypotheek de toekomstige energiebesparingsmaatregelen volledig onderdeel te maken van het adviesgesprek, inclusief woonlasten-effecten. Tot die tijd ontvingen klanten wel een verduurzamingsadvies en -rapport maar nog niet als onderdeel van het adviestraject.

Renteprikkel

Het besluit resulteert in een maatwerk-energieadvies dat heel specifiek inzicht geeft in te treffen duurzaamheidsmaatregelen. Zorgen die maatregelen ervoor dat het geldende energielabel een ‘energiesprong’ maakt, dan verlaagt Triodos Bank direct de hypotheekrente. Ook tijdens de looptijd. Om de verduurzaming te stimuleren geeft de bank vanaf dat moment ook nog eens 50% korting op de rente van een energiebespaarlening. Die bedraagt maximaal 25.000 euro en wordt in arbeidseen verduurzamingsdepot gestopt dat vanaf afsluiten twee jaar beschikbaar blijft. Over het opgenomen bedrag betaalt de klant dus de helft van het rentetarief dat hij voor de gekoppelde Triodos hypotheek betaalt. Ook alle klanten die al een Triodos Hypotheek hebben, kunnen onder dezelfde voorwaarden gebruikmaken van de energiebespaarlening. Met deze renteprikkel hoopt de groene geldverstrekker huiseigenaren te motiveren om maatregelen te nemen om bijvoorbeeld van energielabel G naar label B te komen.

Energiebespaartool

Bestaande en (potentieel) nieuwe hypotheekklanten van Triodos Bank kunnen zelf berekenen hoeveel maandlasten ze besparen als ze investeren in het verduurzamen van hun huis. De rekentool is geschikt voor starters, doorstromers en oversluiters en is van toepassing op alle hypotheekvormen van Triodos Bank. De tool berekent het effect van onder andere (extra) rentelasten die ontstaan door financiering, de afschrijving op bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepomp en de te verwachten kostenbesparing door lager energieverbruik.

De Energiebespaartool heeft Triodos samen met Figlo ontwikkeld, die het ook als generieke oplossing beschikbaar stelt aan de markt. Triodos gebruikt zijn versie van de Energiebespaartool als onderdeel van het adviesgesprek en biedt de tool eveneens als onderdeel van de onlineklantreis aan. Hierdoor kan een ieder die wil verduurzamen zich op de website van Triodos vrijblijvend oriënteren. Yellowtail heeft samen met Triodos de onlineklantreis van de Energiebespaartool gerealiseerd, als onderdeel van de nieuwe hypotheekomgeving die het voor de geldverstrekker bouwt en beheert.

“Exotische oplossingen en verdienmodelletjes zijn slecht voor de energietransitie”

Drempels slechten

Matthijs Mons van Yellowtail denkt dat marktpartijen veel kunnen leren van de Triodos-visie waarin verduurzaming volledig is geïntegreerd in het online en offline hypotheekadvies…

Lees het volledige interview met Triodos Bank zonder inlog in de nieuwe InFinance:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.