Transport en logistiek heeft vaakst ongeval met verzuim

0

Op basis van een onderzoek naar arbeidsongevallen onder werknemers stelt het CBS vast dat 2,8% van de werknemers in transport- en logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs en bedieners van mobiele machines, in 2021 een arbeidsongeval had met verzuim.

Gemiddeld voor alle werknemers lag dit in 2021 op 1,3%. Naast werknemers in transport- en logistieke beroepen, was het percentage werknemers met een arbeidsongeval met minstens een dag verzuim ook relatief hoog onder werknemers met een technisch (2,5%) of agrarisch beroep (2,2%). Bij de technische beroepen ging het onder andere om timmerlieden en productiemachinebedieners. Het hogere ongevalspercentage onder werknemers in technische beroepen hangt volgens het CBS onder meer samen met lawaai in de werkomgeving, en met het fysiek belastende werk.

In 2021 hadden 196.000 werknemers (15 tot 75 jaar) een ongeval tijdens het werk, wat bij 100.000 werknemers leidde tot één of meerdere dagen verzuim. Bijna een op de vijf werknemers met een arbeidsongeval noemde psychische overbelasting, bijvoorbeeld door intimidatie of stress, als belangrijkste oorzaak. Met 0,4% was het verzuim als gevolg van een ongeval op de werkvloer het laagst onder ICT’ers.

Psychische overbelasting

Volgens 19% van de werknemers die in 2021 minstens een dag verzuimden als gevolg van een arbeidsongeval, was psychische overbelasting bij het meest recente ongeval de belangrijkste oorzaak. Hierbij gaat het volgens het CBS bijvoorbeeld om intimidatie of stress. Van alle werknemers met psychische overbelasting werkte de grootste groep in een zorg- of welzijnsberoep. “Bij de meeste ongevallen op de werkplek was er echter een andere oorzaak. Zo noemden werknemers als oorzaak van een ongeval met verzuim ook relatief vaak uitglijden, struikelen of een andere val (15%), en fysieke overbelasting, zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging (14%)”, aldus het CBS.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.