Transactievolume verzekeringsintermediair bereikt nieuw record

0

Binnen de markt van het verzekeringsintermediair is de interesse van kopers ook in 2021 onverminderd groot gebleven. Over geheel 2021 is het totale transactievolume meer dan 1,8 miljard euro, waardoor het een recordjaar is qua overnames binnen het verzekeringsintermediair.

Dat blijkt uit de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt H2-2021 van BHB Dullemond Overnames en Advies. “Gezien het feit dat er meerdere grote intermediairs in portefeuille zitten bij private equity aandeelhouders, die op termijn altijd streven naar een verkoop, kunnen we bijna niet meer spreken van een eenmalig hoog transactievolume, maar lijkt dit een structurele ontwikkeling te zijn”, aldus Jorg Quapp, partner bij BHB Dullemond.

Internationalisering

Quapp: “Zoals aangegeven in eerdere overnamemonitoren begeven zich steeds meer private equity partijen op de markt van het verzekeringsintermediair. Denk hierbij aan partijen als Söderberg & Partners met KKR en TA Associates, Alpina Group (Heilbron Groep/Voogd & Voogd) met Five Arrows, Quintes met Aquiline, You Sure met IK Partners en Klap met Nedvest. Deze partijen vinden veelal hun oorsprong buiten Nederland en brengen daarmee een internationale oriëntatie naar deze markt. Daar waar het intermediair in het verleden een sterke focus op de Nederlandse verzekeraars had, dragen de buitenlandse kapitaalverstrekkers bij aan een bredere focus waarbij er in toenemende mate over de grens (cross border) wordt gekeken. Dit resulteert niet alleen in een verbreding van het aanbod, maar zorgt ook voor een mindere afhankelijkheid van het steeds beperktere aantal Nederlandse verzekeraars.”

Nieuwe fase

“Ook zien wij dat de consolidatie tot nieuwe strategieën binnen het verzerkeringsintermediair leidt”, zegt Quapp. “De nadruk verschuift van het voornamelijk actief acquireren naar het consolideren en integreren van de geacquireerde ondernemingen. Daarbij valt het op dat de achterliggende partijen een stempel drukken op de richting waarin de geacquireerde ondernemingen zich ontwikkelen. De mede door private equity gedreven toegenomen schaalgrootte en internationalisatie gaan hand in hand met meer focus voor Waardemaximalisatie en Productleiderschap. Kleinere spelers blijven veelal Klantenpartnerschap als strategie hanteren, maar merken dat het steeds lastiger wordt aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving te voldoen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.