Tot 30 miljard aan verkapt consumptief krediet in hypotheken

0

Begin dit jaar betrad BNP Paribas Personal Finance de Nederlandse markt voor consumptief krediet met de Persoonlijkste Lening. Het bedrijf stapt er voor de lange termijn in en heeft de ambitie om via een exclusieve samenwerking met het intermediair binnen twee jaar de tweede financieringsmaatschappij van Nederland te worden.

Het landschap voor consumptief krediet is de afgelopen jaren flink veranderd. Er is een kwalitatief sterk intermediair kanaal. BNP Paribas Personal Finance heeft in deze markt geen verleden en kon geheel blanco van start gaan. Dat was op meerdere vlakken een voordeel, zegt commercieel directeur Mike Verbeek in een interview met InFinance.

Verkapt consumptief krediet

Hij schat in dat er nog 20 tot 30 miljard euro aan verkapt consumptief krediet zit in de huidige hypotheekmarkt. Hypotheken op basis van overwaarde uit de woning die in het verleden zijn ingezet voor consumptieve doeleinden zoals een auto. “Rentetechnisch was dit op de korte termijn vaak de goedkoopste manier om aan geld te komen. Kostentechnisch is de optelsom van advies-, notaris- en taxatiekosten echter vaak een duurdere optie om geld te lenen voor een auto of keuken.

Door nieuwe wet- en regelgeving is de rentelast van deze hypothecaire constructies fiscaal ook niet meer aftrekbaar. Daarmee is die 20 tot 30 miljard euro aan verkapt consumptief krediet het voorland geworden van consumptief krediet”, zegt Verbeek. “De markt voor consumptief krediet zit nu op bijna 17 miljard euro. Dat is in het verleden veel meer geweest en dat gaat in de toekomst ook weer groeien. Het is voor ons een van de belangrijkste strategische overwegingen om voor de lange termijn de Nederlandse markt op te gaan.”

Energietransitie

Door de energietransitie verwacht Verbeek dat er meer verbouwingen zullen plaatsvinden. Bij de keuze van de financiering hiervoor is het volgens hem wel verstandig om rekening te houden met de economische levensduur van het product waarvoor je de lening afsluit. “Gebruikmaken van de extra 6% financieringsmogelijkheid bij hypothecair krediet is onder de streep voor de klant niet altijd de goedkoopste en slimste keuze.”

Lees hier het hele interview met Mike Verbeek digitaal in de e-inFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.